Οικονομία

Διετία 2021 2022: Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022

Διετία 2021 2022: Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022
Διετία 2021 2022: Σε νέα πρωτόγνωρα και θετικά δεδομένα , βαδίζει πλέον η χώρα, σύμφωνα με τα τεκμηριωμένα και αποδεικτικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2022 που κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε νέα πρωτόγνωρα και θετικά δεδομένα, βαδίζει πλέον η χώρα, σύμφωνα με τα τεκμηριωμένα και αποδεικτικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2022 που κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στον Πρόεδρο της Βουλής. Η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός ως πράξη εφαρμογής θα στοχεύσει στην κατάκτηση των στόχων που περιέχει. Ανάπτυξη 6,9 % για το 2021 και 4,5 % για το 2022. Στόχοι που, αν δεν εμφανισθεί κάποιος “Μαύρος Κύκνος” όπως έγινε στο παρελθόν, θα κατακτηθούν με βάση τις μακροικονομικές παραμέτρους, τα μοντέλα προσομοίωσης και τις χρηματοικονομικές εισροές που αναλύονται στο σχέδιο του.

Ο προϋπολογισμός θέτει ως πρωταρχικό χρέος της Κυβέρνησης την οικοδόμηση ενός μετα-πανδημιακού κράτους, οικονομίας και κοινωνίας που θα έχουν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι νέες παγκόσμιες συνθήκες και προσκλήσεις. Δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και “δίχτυ” προστασίας για τα ευάλωτα στρώματα, ανταγωνιστικότητα, φιλικός ψηφιακός δημόσιος τομέας, εξωστρέφεια, λύσεις στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, προσέλκυση επενδύσεων, υλοποίηση του brain gain. Είναι ένας προυπολογισμός που διακρίνεται για το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα, την αντιμετώπιση και διαχείριση των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημική κρίση, την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες σε μια μεταβατική εποχή αβεβαιοτήτων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το 2022 αναμένεται να είναι έτος επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας. Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.

Η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021 δεν οφείλεται μόνο στην άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση.

Πρωτεύοντα παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ως αποτέλεσμα, εντός του 2022 η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να προσδώσει στην ελληνική οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, χωρίς τη συμπερίληψη της μόχλευσης, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού και θέτοντας τις βάσεις για τη διαμόρφωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, μέσω της συμβολής του σκέλους των μεταρρυθμίσεων.

Σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης έναντι του 2021 είναι η σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας από υγειονομικής άποψης, στη βάση του υλοποιούμενου προγράμματος εμβολιασμών, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς. Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να διευκολύνει την περαιτέρω ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, με τις εισπράξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται έναντι του 2021 κατά 60%, υποστηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο ο προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 7% του ΑΕΠ φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ το 2022 και του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να είναι κάτω από το 200% για φέτος (197,1%) και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 189% το 2021.

Τα έσοδα για το 2021 αναμένεται να φτάσουν στα 50,927 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 438 εκατ. ευρώ ή 0,9%, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2022-2025 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ στα 54,43 δισ. ευρώ το 2022 λόγω της επαναφοράς της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία και της αυξημένης ανάπτυξης.

Οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν από 70,847 δισ. ευρώ φέτος στα 65,594 δισ. ευρώ το 2022 κυρίως λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments