Οικονομία

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί
Λαγκάρντ: Για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αναφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αποκλιμακωθεί και έτσι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να συσφίξει την πολιτική της γιατί αυτό θα εμπόδιζε την ανάκαμψη.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ωθούμενος από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα πιέζεται από την πανδημία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης από την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Όταν αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός – με τα σημερινά δεδομένα – δεν είναι λογικό να αντιδράσουμε με σύσφιξη της πολιτικής. Η σύσφιξη θα επηρέαζε την οικονομία, αφού θα είχε περάσει το σοκ», τόνισε.

«Και μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης ρύθμισης των αγορών ομολόγων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%», είπε.

Bild εναντίον Λαγκάρντ

Απασχολεί την Ευρώπη ο πληθωρισμός

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την Ευρωζώνη είναι φυσικά και αυτό του πληθωρισμού. Πρόσφατα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) βρέθηκε ως ένα από τα πιο βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται και στην άνοδο της τιμής της ενέργειας και, συνεπώς, του κόστους ζωής των πολιτών με τον αντίκτυπό της στους μισθούς να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενο κόστος και για τις επιχειρήσεις.

“Η αύξηση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, ωστόσο οι δείκτες παραμένουν υψηλότεροι από το αναμενόμενο λόγω της φύσης της ανάκαμψης ” , δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments