Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιος είναι ο 26χρονος Κωνσταντίνος που τον συνόδευε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιος είναι ο 26χρονος Κωνσταντίνος που τον συνόδευε
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός σήμερα συνοδευόταν σε όλες τις συναντήσεις του από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών gov.gr είχε και ακόμα μία έκπληξη. Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη, έναν νεαρό με ειδικές δεξιότητες, στο πλαίσιο της ημέρας DUOday 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός Κωνσταντίνος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, στη σύσκεψη για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα.(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συστήνοντας τον νεαρό στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών, «είναι μια ημέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς, για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν».

Και προσέθεσε: «Οπότε, σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του, που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν, ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου, για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης».

Ο διάλογος με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συστήνοντας τον Κωνσταντίνο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να έρθει, να τον γνωρίσετε κι εσείς. Μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη του Κωνσταντίνου σήμερα, κυρία Πρόεδρε. Νομίζω βλέπει τι σημαίνει ένας χώρος εργασίας».

Κ. Σακελλαροπούλου: Έμαθα ότι παρακολούθησε και τη σύσκεψη που κάνατε.

Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως, παρακολούθησε τη σύσκεψη που κάναμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, στη συνέχεια παρακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση την οποία κάναμε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς από σήμερα πια, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στην Ελληνική Αστυνομία για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής. Αυτό θα γίνεται ψηφιακά. Εξήγησα στον Κωνσταντίνο γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό και πόσο χρόνο γλιτώνουμε, και οι πολίτες και η Δημόσια Διοίκηση, και τώρα έχουμε τη χαρά να σας επισκεπτόμαστε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Να τον έχουμε συντροφιά.

Κ. Μητσοτάκης: Του εξηγούσα ότι κάθε μήνα ο Πρωθυπουργός έρχεται και επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να την ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες κυρία Πρόεδρε και αυτό το μήνα αφορούν το μέτωπο της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός και ο Κωνσταντίνος εργάστηκαν σήμερα σαν ομάδα, στο πλαίσιο της ημέρας DUOday, κατά την οποία εταιρείες και δημόσιοι φορείς ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητική και συναισθηματική αναπηρία. Την ημέρα αυτή, ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,συνοδεύεται σε όλες του της δραστηριότητες από το πρωί από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη και καθιερώνει και ξεκινά και στην Ελλάδα τον θεσμό DUODAY.Ο θεσμός έχει καθιερωθεί σε όλες της χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου για μια εβδομάδα.Από τον Πρωθυπουργό έως τον απλό πολίτη,ο καθένας από εμάς παίρνει ένα πολίτη ΑμεΑ στο γραφείο, ή στην εργασία του ή προσφέρεσαι να βοηθήσεις στις δραστηριότητες μιας οικογένειας, με στόχο να καταδειχθεί πως οι συνάνθρωποί μας ΑμεΑ,είναι ίσοι στο δικαίωμα της εργασίας, αλλά και στην καθημερινότητα όπως όλοι μας. Έτσι σήμερα τον Πρωθυπουργό, συνοδεύει από το πρωί ο Κωνσταντίνος Ρόζης , 26 ετών με νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας λεκτικός, απόφοιτος Λυκείου. Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Το DUOday

Ο Κωνσταντίνος Ρόζης, που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε, βρισκόταν από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το DUOday ξεκίνησε από την Ιρλανδία, όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DUOday» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά. Η ημέρα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από ασκούμενους όσο και από εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χθες, 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.

Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά – ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.

Οι πολιτικές απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα

1. myOAEDlive: Από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο κανάλι επικοινωνίας του ΟΑΕΔ με τους πολίτες. Πρόκειται για το myOAEDlive την ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να κάνει κράτηση και να εξυπηρετηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από εξειδικευμένο υπάλληλο του ΟΑΕΔ. 

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση ατόμων ευπαθών ομάδων

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επίσης, πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης ανέργων Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΝΘΕ ΕΚΟ) μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία.

3. Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας

Οι επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, οι επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού καθώς και οι Δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί που ασκούν οικονομική δραστηριότητα που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου να απασχολήσουν άτομα με αναπηρία δύναται να ενταχθούν και σε Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας.

4. Έκδοση προκηρύξεων για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα (ν. 2643/98)

Μετά από 6 χρόνια εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι προκηρύξεις για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα ειδικών κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του Ν.2643/98. Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

5. Δομές κατάρτισης Ειδικής Αγωγής & Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων

Ο ΟΑΕΔ διαθέτει δύο δομές κατάρτισης Ειδικής Αγωγής: α) Τη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών  και β) το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης (Ε.K.E.K. AμεΑ Θεσσαλονίκης).Οι δομές αυτές στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική) και κοινωνικοποίηση ανέργων ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση στην απασχόλησή τους στους διάφορους τομείς της οικονομίας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments