Οικονομία Άποψη

Προϋπολογισμός: Οικονομικό μοντέλο με πρόσθετες μειώσεις φόρων και πρωτοποριακές παρεμβάσεις το 2022

Προϋπολογισμός: Οικονομικό μοντέλο με πρόσθετες μειώσεις φόρων και πρωτοποριακές παρεμβάσεις το 2022
Προϋπολογισμός: Η ελληνική οικονομία παρά την σχεδόν διετή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την αύξηση των τιμών στη ενέργεια αλλά και τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και πρωτοποριακές παρεμβάσεις.

Η ελληνική οικονομία παρά την σχεδόν διετή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την αύξηση των τιμών στη ενέργεια αλλά και τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και πρωτοποριακές παρεμβάσεις.

Η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, όπως αναφέρουν και οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι.

Μειώσεις φόρων και πρωτοποριακές παρεμβάσεις το 2022

Ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει:

  • Ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη
  • Ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, πιο κοντά στον πολίτη.
  • Ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας.

Πρόσθετες μειώσεις φόρων το 2022

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων. Ειδικά  για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.

Τι προβλέπεται

  • Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.
  • Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
  • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.
  • Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022  του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2021 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,9% για φέτος, έναντι 6,1% του προσχεδίου των αρχών Οκτωβρίου. Για το 2022 προβλέπεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 4,5%, όπως προέβλεπε και το προσχέδιο. Επενδύσεις, κατανάλωση, τουρισμός αποτελούν τα τρία βασικά δυνατά χαρτιά της ανάπτυξης.

Προϋπολογισμός προγραμμάτων και επιδόσεων

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε έχει έντονα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, του προγραμματισμού και των επιδόσεων ενώ ξεχωρίζει για τις επιδόσεις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ παρουσιάζεται και η λειτουργική ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Σε τι οφείλεται η αναθεώρηση της ανάπτυξης

Η αναθεώρηση της ανάπτυξης στον κρατικό προϋπολογισμό οφείλεται στην άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Παράλληλα, υλοποιήθηκε πληθώρα παρεμβάσεων, συνολικά 70 όπου στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments