Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 25/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 25/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Πέμπτη 25/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ.  Την Τετάρτη από τα συνολικά 7.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.826 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.200 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.

Εξαδάκτυλος – Να αναλάβουν οι ανεμβολίαστοι τις ευθύνες τους

Την πρόταση του να αναλάβουν ένα μέρος των δαπανών για την νοσηλεία τους οι ανεμβολίαστοι έναντι του κοροναϊού πολίτες, επανέλαβε εμμέσως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν εμβολιάζονται».

«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα βρεθούμε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, που το δημόσιο σύστημα θα καλύπτει όλους τους ασθενείς με κοροναϊό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ πολίτες, επίσης ανεξαρτήτως εισοδήματος, αν έχουν χρήματα ή αν χρειαστεί θα δανείζονται, για να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πχ. για ένα κάταγμα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Τόνισε δε πως «δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του ΕΣΥ ούτε και του ιδιωτικού τομέα»

«Όλοι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και επειδή δεν υπάρχει εγχειρίδιο ούτε παγκόσμια σταθερά για την αντιμετώπιση της», απάντησε στην κριτική που ασκείται και προς τους ειδικούς για την λήψη των μέτρων, αναγνωρίζοντας πως από την πλευρά των πολιτών «υπάρχει οργή, αμφισβήτηση, αγανάκτηση, υπάρχει φόβος, υπάρχει δάκρυ. Αυτή είναι η πανδημία».

Παυλάκης: Ρεβεγιόν μόνο με εμβολιασμένους και rapid test

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό. Προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα. «Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό». «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Ο γιατρός – ερευνητής, έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, μια χώρα με εμβολιασμένο το 93% του πληθυσμού της. Εξήγησε ότι λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασμένων η Σιγκαπούρη προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων για πρώτη φορά και αντιμετωπίζει τώρα «τσουνάμι» μολύνσεων αντίστοιχο με της Ελλάδας. Το «αβαντάζ» της Σιγκαπούρης είναι ότι έχει πολύ λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα.

Τζανάκης: Πότε θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.287 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600 για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ είχαμε νέο «μαύρο ρεκόρ» θανάτων το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι ανήλθαν σε 105, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας από τις 3 Μαΐου 2021.

Στους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ» εκτίμησε ο κ. Τζανάκης. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλά νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown. Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».

Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση εμβολίου προσφέρει άμεση θωράκιση

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τις τελευταίες ημέρες έχουμε 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα για όλες τις δόσεις, ενώ τόνισε ότι μόνο χθες κλείστηκαν 150.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. Παράλληλα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις μεγάλες ηλικίες έχουμε ποσοστά που αγγίζουν το 75% εμβολιασμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η θωράκιση του οργανισμού με την τρίτη δόση ξεκινά άμεσα από την πρώτη ημέρα και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί κι άλλη δόση τον Μάρτιο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην συνέχεια να χρειάζεται μια δόση τον χρόνο όπως το εμβόλιο της γρίπης.

Ανέφερε ακόμα ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και μετά εμβολιάστηκαν με Johnshon & Johnshon, είναι σαν να έχουν κάνει τρεις δόσεις, δεν θα χρειαστούν άλλη. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι παρενέργειες και στα τρία εμβόλια είναι ελάχιστες, σημειώνοντας ότι με την τρίτη δόση έχεις λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τις δυο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η τρίτη δόση γίνεται με την συμπλήρωση του 6μήνου και όχι νωρίτερα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το 6μηνο έχει αποφασιστεί με βάσει επιστημονικά δεδομένα, εκεί είναι που χρειάζεται και προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία, τόνισε.

Υπογράμμισε ότι με την τρίτη δόση είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στον ιό, ωστόσο όπως είπε πρέπει όλοι να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασία και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Η πρόταση της Παγώνη για διπλή μάσκα

Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στα σούπερ μάρκετ δεν γίνεται πάντα να εφαρμοστεί ο κανόνας ένα άτομο ανά 8 τ.μ. «Οι πολίτες πάνε κάθε εβδομάδα και συνεπώς είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις επιτροπές».

Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους για όλους

«Η μάσκα σώζει», τόνισε η κ. Παγώνη και επανέλαβε τη θέση της ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Εκτίμησε ότι άλλα περιοριστικά μέτρα δεν χρειάζονται καθώς έχουν προκαλέσει κούραση στον κόσμο και πως εάν εφαρμοστούν όσα ήδη ισχύουν «όλα θα πάνε μια χαρά». Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ξαναγίνει συζήτηση περί lockdown ακόμη και για ανεμβολίαστους μόνο και τα μέτρα αυτά να είναι τα τελευταία.

Στην συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν. Συνέστησε προσοχή στα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν. «Η τρίτη δόση είναι αυτή που θα σώσει την ιστορία όλη», είπε η κ. Παγώνη και παράλληλα απηύθυνε έκκληση και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους αρνητές αλλά σε όσους φοβούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments