Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ολοκληρωμένο πλέγμα εργαλείων για στήριξη των επιχειρήσεων και επενδύσεων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ολοκληρωμένο πλέγμα εργαλείων για στήριξη των επιχειρήσεων και επενδύσεων
Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέο ολοκληρωμένο πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων στη χώρα μας παρουσίασαν την Τετάρτη (24/11) το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νέο ολοκληρωμένο πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων στη χώρα μας παρουσίασαν την Τετάρτη (24/11) το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης για θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας αναφέρθηκαν στις αλλαγές αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις και τις νομοθετικές κινήσεις.

Στο επίκεντρο οι στρατηγικές επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσιάζεται αύξηση 100% των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά απέχουμε πολύ ακόμη από τους μέσους όρους της ΕΕ, ενώ υπογραμμίστηκε ότι προστίθενται νέες κατηγορίες επενδύσεων, όπως για παράδειγμα, ενώ ένα data center αντιμετωπιζόταν ως κέντρο logistics, τώρα αναθεωρείται το πλαίσιο καθώς εισάγονται τα ICCEIs.

Έτσι ευνοείται η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό όπου πρόκειται κατά κύριο λόγο για μεγάλες επενδύσεις, ενώ η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις έρχεται να απλουστεύσει τις διαδικασίες. Μειώνεται ο όγκος των απαιτούμενων πιστοποιητικών, ενώ δίνεται προσωρινή άδεια με δηλωτική πράξη, ούτως ώστε να έχουν την δυνατότητα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να προσλάβουν προσωπικό και να υποβάλουν εντός χρονικού ορίου τα πιστοποιητικά, για να δύνανται εν τω μεταξύ να λειτουργήσουν.

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι η δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. ευρώ θα υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και κάτω του 1 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Από 1η Ιανουαρίου του 2022 θα ξεκινήσει ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα δώσει ενίσχυση στις περιφερειακές ενότητες, συμπληρώνοντας το πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και δημιουργία του κατάλληλου κλήματος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer.

Ποιες οι νέες θεματικές ενότητες για το καθεστώς ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός που θα περιλαμβάνει 13 νέες θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

  • Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
  • Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  • Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  • Πράσινη μετάβαση – περιβαλλοντικής αναβάθμιση επιχειρήσεων
  • Αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  • Νέο επιχειρείν
  • Επιχειρηματικότητα 360ο
  • Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα
  • Μεγάλες επενδύσεις
  • Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση
  • Επιχειρηματική εξωστρέφεια
  • Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Δείτε τα νέα εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων και επενδύσεων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ-ΤΥΠΟΥ-ΥΠΑΝΕ-24.11.2021 (1)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments