Πολιτική

Σακελλαροπούλου: «Όταν σταματήσουν οι γυναίκες να δέχονται βία θα δυσκολευτούν οι άντρες να ασκήσουν»

Σακελλαροπούλου: «Όταν σταματήσουν οι γυναίκες να δέχονται βία θα δυσκολευτούν οι άντρες να ασκήσουν»
Σακελλαροπούλου: «Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και μπορούν να είναι δεκτικές σε αυτού του είδους τις κακοποιητικές συμπεριφορές από τους άνδρες».

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχολίασε ως ένα παγκόσμιο, ιστορικής αντοχής φαινόμενο, με ιδιαίτερα οδυνηρές προεκτάσεις η βία οποιασδήποτε μορφής.

«Πλήττει την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών, τις καταδικάζει σε κοινωνική περιθωριοποίηση, σε ψυχολογική διάλυση, αν δεν τις δολοφονήσει στο τέλος. Αλλά και μια ζωή υπό καθεστώς σωματικής και ψυχολογικής βίας είναι ένας ζωντανός θάνατος»είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον σταθμό Αθήνα 9.84 και έδωσε ‘έμφαση ότι τα φαινόμενα αυτά σπάνια καταγγέλλονται και ακόμα πιο σπάνια τιμωρούνται. Σακελλαροπούλου

Μεγάλη έξαρση βίας

«Δυστυχώς στις μέρες μας με την πανδημία και ιδιαίτερα με τις δυσμενείς συνθήκες που βιώσαμε όλοι -τη στενότητα του χώρου, την αναγκαστική συνύπαρξη των ανθρώπων – υπήρξε μια μεγάλη έξαρση του φαινομένου αυτού, όπως έχουμε δει, που έχει να κάνει με τα εξουσιαστικά πλέγματα, με τα λανθασμένα πρότυπα της ανδρικής ισχύος που υπάρχουν στην κοινωνία, μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για την αρρενωπότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο καθαρά κατάχρησης εξουσίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και υποδεέστερες πολλές φορές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και αυτό οδηγεί στα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε» πρόσθεσε.

Ο όρος της Γυναικοκτονίας

Σχολιάζοντας τον όρο γυναικοκτονία, σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτός στη νομική ορολογία αλλά θα γίνει γιατί ο όρος είναι υπαρκτός και θέλει να αποδώσει αυτό που συμβαίνει στη κοινωνία μας.

«Είναι πραγματικά ένα έγκλημα στο οποίο εγγράφονται όλα τα πρότυπα ηθικής των δραστών, η ιεραρχία των δυο φύλων. Απηχούν αυτήν την απίστευτη ιδιοκτησιακή νοοτροπία που αισθάνονται πολλές φορές τα άρρενα μέλη της οικογένειας αλλά αυτή η ιδιοκτησιακή νοοτροπία κατά κάποιο τρόπο στα μάτια των δραστών τους νομιμοποιεί στην άσκηση της βίας. Οι γυναίκες λογίζονται υποτελείς και μπορούν να είναι δεκτικές σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Ξέρω ότι γίνεται ένας έντονος διάλογος για τον όρο γυναικοκτονία και στην νομική επιστήμη και στην Ελλάδα. Ο όρος είναι υπαρκτός και αυτό που θέλει να αποδώσει πιστεύω ότι η εποχή μας έχει ανάγκη να το αποδώσει» τόνισε. Σακελλαροπούλου

Αναφερόμενη στη Σοφία Μπεκατώρου η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου είπε:

«Η μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, η δύναμή της, η αξιοπρέπειά της, ο εσωτερικός αγώνας που είχε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια για να διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα και η θαρραλέα της αποκάλυψη που θα έλεγα ότι σάρωσε κάθε απόπειρα συγκάλυψης – ήταν σαρωτική η κ. Μπεκατώρου εκείνη τη στιγμή – συνέβαλλε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας συνολικά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Αμέσως θέλησα να την δω για να δώσω το μήνυμα: Μιλήστε, σπάστε τη σιωπή», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό που ήταν κρίσιμο εκείνη τη στιγμή ήταν ότι αυτή η γυναίκα βρήκε το θάρρος να εξωτερικεύσει κάτι που της δημιουργούσε επί χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα βάρος, νομίζω ντροπή, ενοχή, ταπείνωση. Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα που νιώθει μια γυναίκα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που ήταν κρίσιμο στην ιστορία της ήταν ότι έσπασε τη σιωπή και ήταν η πρώτη που το έκανε».

Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θέλησε να επικοινωνήσει , κυρίως προς τα νέα κορίτσια,  να μην ανέχονται ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές από τους άνδρες τους.

«Όταν σταματήσουν οι γυναίκες να τις ανέχονται κάπου θα δυσκολευτούν και οι άντρες να τις ασκήσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments