Πολιτική

Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα για τα γήπεδα – Κρίσιμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Κορωνοϊός: Αυστηρά μέτρα για τα γήπεδα – Κρίσιμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο
Κορωνοϊός: Υψηλά πρόστιμα ακόμη και διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους ενώ ξεκινούν άμεσα οι συνομιλίες με τις ΠΑΕ.

Τείχος προστασίας, απέναντι στη πανδημία, επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση, στα γήπεδα. Τα προχθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως η αποκάλυψη για ελλιπή μέτρα ελέγχου πιστοποιητικών, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων.

Η κυβέρνηση, φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα απέναντι στις ΠΑΕ, που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται ακόμη και η απαγόρευση εισόδου φιλάθλων, στις ομάδες που δεν τηρούν τα μέτρα. Οι τελικές ανακοινώσεις πρόκειται να ληφθούν μετά τις συνομιλίες που θα έχουν αρμόδιοι υπουργοί με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Κρίσιμο για τις αποφάσεις θεωρείται το, ερχόμενο αθλητικό Σαββατοκύριακο, σε όλες τις δραστηριότητες και όχι μόνον αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Το ζήτημα της μεγάλης συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, χωρίς μέτρα προστασίας, ετέθη και από υγειονομικούς παράγοντες καθώς με τη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, θεωρείται «πηγή υπερμετάδοσης του κορωνοιού».

Τα μέτρα και η…υποχρεωτικότητα

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που συζητούνται στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια είναι:

  • η επιβολή προστίμων που θα ανέρχονται σε μεγάλα ποσά, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ήδη το πρώτο πρόστιμο επεβλήθη στη ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έχουν υπογράφει Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα εφαρμοστούν, με τη πρώτη ευκαιρία.
  • αυστηρή χρήση της μάσκας αλλά και της επίδειξης, του εμβολιασμού ή της απόδειξης του self test, που θα έχει ημερομηνία της ίδιας ημέρας διεξαγωγής του αγώνα.
  • οι φίλαθλοι που θα «συλλαμβάνονται», χωρίς τις παραπάνω αποδείξεις, θα αποκλείεται η παρουσία τους, μέχρι την τήρηση απο πλευράς τους, της εφαρμογής των μέτρων.
  • διεξαγωγή του αγώνα, χωρίς τη παρουσία φιλάθλων. Το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται στις ΠΑΕ εκείνες που θα συνεχίζουν να μη τηρούν με «ευλάβεια», τις σχετικές διατάξεις.

Χαρακτηριστική, των διαθέσεων της κυβέρνησης, ήταν και η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, που σημείωσε με δηκτικό τρόπο πως «οι περισσότεροι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα» και ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα».

Ο κίνδυνος υπερμετάδοσης

Οι επιδημιολόγοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Η μεγάλη συγκέντρωση των φιλάθλων χωρίς μέτρα προστασίας, δημιουργεί μεγάλες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς ο φίλαθλος που  έρχεται σε επαφή με θετικό κρούσμα, μεταφέρει στη συνέχεια τον υιό, στην οικογένεια του, στους φίλους του, στο σχολείο του, στα κέντρα εστίασης. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μετάδοσης, με τραγικές συνέπειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments