Ειδήσεις

Γιάννης Οικονόμου: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Γιάννης Οικονόμου: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ελήφθη εν κενώ, αλλά επειδή έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ελήφθη εν κενώ, αλλά επειδή έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους πολίτες άνω των 60,  έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ελήφθη εν κενώ, αλλά επειδή έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, που μας οδήγησαν στο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τα δεδομένα είναι, αυτά που έρχονται από το Σύστημα Υγείας, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που διασωληνώνονται, εκείνων που νοσούν βαριά και, δυστυχώς, εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, ανήκουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και πιο ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 60 και πάνω. Ένας δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία εν πολλοίς παραμένει αχαρτογράφητη και αναγκάζει ολόκληρο τον κόσμο να παίρνει μέτρα, που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά και θα θωρακίσουν καλύτερα τον πληθυσμό. Και το τρίτο είναι ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα και τα εργαλεία πειθούς που είχαμε στα χέρια μας, προκειμένου να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Η μικρότερη συμμετοχή σ’ αυτή την προσπάθεια αφορούσε την ηλικιακή κατηγορία, που θα έπρεπε να σπεύσει πρώτη. Ήταν κι αυτό, λοιπόν, ένα δείγμα, που οδήγησε τον πρωθυπουργό στη δύσκολη, αλλά γενναία και υπεύθυνη απόφαση να πιέσει περισσότερο εκείνο το ποσοστό των ηλικιωμένων που παραμένει ανεμβολίαστο».

Κρισιμότητα των ημερών

Ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε επίσης πως προηγουμένως είχαν εξαντληθεί «όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέχρι στιγμής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά κυρίως από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή, εξαιτίας και της παρουσίας της καινούργιας αχαρτογράφητης μέχρι τώρα μετάλλαξης «Όμικρον» και καταφεύγουμε σε αυτό το μέτρο για εκείνη τη μερίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι προκειμένου να λειτουργήσει αυτό ως μια πιεστική προτροπή για να πάνε να εμβολιαστούν. Ο καθένας μπορεί να κάνει το εμβόλιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια για να προστατεύει τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η λογική της επιβολής προστίμου δεν είναι ούτε ταξική, ούτε εισοδηματική. Δεν έχει να κάνει με προσπάθεια να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει συνέπεια. Δεν υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα». Όταν μιλάς για υποχρεωτικότητα, πρέπει να έχει και μία συνέπεια, έτσι ώστε, όντως, να πιάσει τόπο αυτό που λες υποχρεωτικό. Αλλά πριν πάμε εκεί και στις συνέπειες, να πάμε στο αυτονόητο. Οφείλουν οι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν για τη δική τους προστασία και την προστασία της κοινότητας».

Συνταγματικότητα

Διαβεβαίωσε τέλος για την επιβολή του προστίμου ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι νόμοι που φέρνει στη Βουλή, έχουν λάβει υπόψη τους τις πρόνοιες και τους περιορισμούς του Συντάγματος. Είναι απολύτως σύμφωνη και με το γράμμα και με το πνεύμα του Συντάγματος και προφανώς δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments