Ελλάδα

Δράκος του Σέιχ Σου: «Φως» στην υπόθεση επιχειρεί να ρίξει το νέο βιβλίο του δικηγόρου Κωνσταντίνου Λογοθέτη

Δράκος του Σέιχ Σου: «Φως» στην υπόθεση επιχειρεί να ρίξει το νέο βιβλίο του δικηγόρου Κωνσταντίνου Λογοθέτη
Δράκος του Σέιχ Σου: «Φως» σε μια από τις πιο ιστορικές και γνωστές υποθέσεις που απασχόλησε τόσο τη Δικαιοσύνη αλλά και την ελληνική κοινωνία το 60.

«Φως» σε μια από τις πιο ιστορικές και γνωστές υποθέσεις που απασχόλησε τόσο τη Δικαιοσύνη αλλά και την ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του 60, επιχειρεί να ρίξει το νέο βιβλίο του δικηγόρου και πρώην εισαγγελέα Κωνσταντίνου Λογοθέτη, με τίτλο: «Παγκρατίδης : Εις θάνατον τετράκις…». Θύτης ή θύμα δικαστική πλάνης; Ήταν, πράγματι, ο Αριστείδης Παγκρατίδης ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου»; Ο στυγερός serial killer, ο οποίος, από το 1959, διέπραξε σειρά δολοφονικών επιθέσεων με πέτρες σε βάρος ανυπεράσπιστων ζευγαριών και γυναικών, αυτός ο οποίος πραγματοποίησε ληστείες, βιασμούς και φόνους, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον πανικό στην κοινωνία της εποχής; Δράκος του Σέιχ Σου

Ομολόγησε την ενοχή του όχι μόνο μια φορά αλλά πέντε φορές

«Ο ίδιος ο Παγκρατίδης, στην ανάκριση του από την αστυνομία, το ομολόγησε …πέντε φορές! Τόσες ήταν συνολικά οι απολογίες του, μια για κάθε φορά που η αστυνομία άλλαζε ή προσέθετε κάτι στο σενάριο για τον τρόπο τέλεσης των εγκλημάτων», ανέφερε, σκωπτικά, ο συγγραφέας του βιβλίου Κωνσταντίνος Λογοθέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο Κωνσταντίνος Λογοθέτης, ο συγγραφέας του βιβλίου θέλει να μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια άλλη πλευρά που δεν μεταφέρθηκε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες.

«Όλα τα σχετικά βιβλία που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει, είδαν το πρόβλημα από την κοινωνική του πλευρά», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και πρόσθεσε: «Το απροστάτευτο φτωχόπαιδο, ο Παγκρατίδης, που εύκολα έγινε το εξιλαστήριο θύμα και πλήρωσε με τη ζωή του την ανάγκη σύλληψης του “δράκου”. Εγώ σκέφτηκα μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί αυτό το παιδί στάλθηκε στο απόσπασμα, όχι από την κοινωνία, αλλά από τη Δικαιοσύνη. Η καταδίκη του έγινε από μια λειτουργία που υποτίθεται πως ελέγχει τα αποδεικτικά στοιχεία, αποδέχεται τα αληθινά και απορρίπτει τα προκλητικώς ψευδή».

Ο Κωνσταντίνος Λογοθέτης  είχε παρακολουθήσει τη δίκη ως ασκούμενος δικηγόρος

Η δικαστική απόφαση ήταν μία και αμείλικτη θανατική ποινή στον δράκο του Σέιχ Σου τον Φεβρουάριο του 1968. Μέσα από το βιβλίο φαίνεται πόσο εμπεριστατωμένη έρευνα έχει γίνει τόσο με την δικογραφία, τα πρακτικά της, το πλήθος αδημοσίευτων αρχείων, φωτογραφιών, ντοκουμέντων, τα οποία παρουσιάζονται όλα μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Ο συγγραφέας παραθέτει αυτούσια και με φωτογραφική απεικόνιση στο βιβλίο, άγνωστα έγγραφα και στοιχεία από την προδικασία, αλλά και την ίδια τη δίκη, στα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται, όπως επισημαίνει, η «πλήρης δικαστική αδιαφορία για την κακοποίηση του υπόπτου», η «ύποπτη» συμφωνία αστυνομικών με τη μοναδική αυτόπτη μάρτυρα που αναγνώρισε τον «δράκο», οι «στημένες αναπαραστάσεις» με την παρουσία μάλιστα εισαγγελέων, η απροθυμία του δικαστηρίου να δεχθεί απαλλακτικά στοιχεία, ή να ακούσει επιχειρήματα των υπερασπιστών, αλλά και «οι (επίσης άγνωστες), μετά τη δίκη, εκδικητικές διώξεις των ίδιων των συνηγόρων». Δράκος του Σέιχ Σου

Επίσης, παρατίθεται αυτούσιο, το μέχρι σήμερα «εξαφανισμένο» πρακτικού μειοψηφίας, με το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, ανατρέπεται «ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα», που «στήθηκε» σε βάρος του Παγκρατίδη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της δίκης στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην εισαγγελέας και συγγραφέας του βιβλίου δεν υπηρετούσε ακόμα στο δικαστικό σώμα, στο οποίο εισήλθε το 1981, αλλά ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, ο θείος του εφέτης -όχι σε αυτήν τη σύνθεση- και ο ίδιος, ως νεότερος δικηγόρος, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την υπόθεση, που από τότε τον είχε συνταράξει, όπως λέει. Όταν πολύ αργότερα ξεκίνησε την ερεύνα και τη συλλογή στοιχείων για τη συγγραφή του βιβλίου δεν πίστευε στα μάτια του, από όσα ανακάλυπτε, με πολύ κόπο, σε παλιούς σκονισμένους φακέλους… Μια πληθώρα από δικόγραφα, ομολογίες και καταθέσεις της πολύκροτης δίκης, όλα όσα συνθέτουν ένα «μοναδικό αποδεικτικό υλικό» για όσα είχαν διαδραματιστεί τότε στη δικαστική αίθουσα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης που ένιωσε ο Αριστείδης Παγκρατίδης, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο. Η ιστορική φωτογραφία της εποχής τον εμφανίζει να κρύβει το πρόσωπό του με τις παλάμες, όταν ακούει από τα χείλη των δικαστών τις φράσεις: «Εις θάνατον τετράκις».

«Έπειτα από πενήντα πέντε χρόνια, σήμερα, αυτό το κρυμμένο πρόσωπο ο Δράκος του Σέιχ Σου, απογυμνώνει όλο το σύστημα της εποχής που τον καταδίκασε», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments