Οικονομία

Λαγκάρντ: Αποκλείει αύξηση επιτοκίων το 2022

Λαγκάρντ: Αποκλείει αύξηση επιτοκίων το 2022
Λαγκάρντ: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως απίθανη μια αύξηση επιτοκίων του ευρώ το 2022 λέγοντας όμως πως θα αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως απίθανη μια αύξηση επιτοκίων του ευρώ το 2022 λέγοντας όμως πως θα αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χαράξει μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων, καθώς οι αγορές χρειάζονται να έχουν μια ένδειξη για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Για τον πληθωρισμό

«Πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ τον επόμενο Μάρτιο, και θα θέσει σε εφαρμογή άλλα εργαλεία για να καλυφθεί το κενό.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ωθούμενος από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα πιέζεται από την πανδημία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης από την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Όταν αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός – με τα σημερινά δεδομένα – δεν είναι λογικό να αντιδράσουμε με σύσφιξη της πολιτικής. Η σύσφιξη θα επηρέαζε την οικονομία, αφού θα είχε περάσει το σοκ», τόνισε.

«Και μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης ρύθμισης των αγορών ομολόγων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%», είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments