Οικονομία Άποψη

Μειωμένος ΦΠΑ: Ποια τα σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα

Μειωμένος ΦΠΑ: Ποια τα σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα
Μειωμένος ΦΠΑ: Οφέλη σε πολλαπλά μέτωπα προκύπτουν από την πολιτική συμφωνία στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Οφέλη σε πολλαπλά μέτωπα προκύπτουν από την πολιτική συμφωνία στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Η χθεσινή συμφωνία, θα αποτελέσει την νέα Κοινοτική Οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2025.

Οι νέοι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες των κρατών μελών καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ανάγκες αυτές από τότε που είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά οι κανονισμοί.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως η πράσινη οικονομία και η ψηφιακή μετάβαση, η στήριξη της αγοράς ακινήτων, η ενίσχυση των αγροτών, η κοινωνική συνοχή και η αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Τι προβλέπει η οδηγία

  • Την κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
  • Την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και  βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
  • Την διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.
ΑΚΙΝΗΤΑ

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
  • Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.
  • Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Ποια διάταξη προστέθηκε

Προστέθηκε επίσης μια νέα διάταξη στην οδηγία για τον ΦΠΑ για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων και για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανταποκριθούν γρήγορα σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως πανδημίες, ανθρωπιστικές κρίσεις ή φυσικές καταστροφές.

Το Συμβούλιο συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή τις απαλλαγές στα ορυκτά καύσιμα και άλλα αγαθά με παρόμοιο αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως την 1η Ιανουαρίου 2030. Οι μειωμένοι συντελεστές και οι εξαιρέσεις για τα χημικά λιπάσματα και τα χημικά φυτοφάρμακα θα λήξουν έως την 1η Ιανουαρίου 2032. Επιπλέον, το Συμβούλιο εισήγαγε στον κατάλογο αγαθά και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον για τα οποία επιτρέπονται μειωμένοι συντελεστές, όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτρικά ποδήλατα και υπηρεσίες ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments