Πολιτισμός

Ρέντζο Πιάνο: Ένα μεγαλειώδες έργο απέναντι από το Κρεμλίνο

Ρέντζο Πιάνο: Ένα μεγαλειώδες έργο απέναντι από το Κρεμλίνο
Ρέντζο Πιάνο: Ο διάσημος αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα νέο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο απέναντι από το Κρεμλίνο με την χρηματοδότηση του Λεονίντ Μίκελσον.

Ο Ρέντζο Πιάνο δημιούργησε ένα νέο μεγαλειώδες έργο στην καρδιά της Μόσχας. Το νέο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο εκτείνεται σε 36.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, βρίσκεται απέναντι από το Κρεμλίνο και χρηματοδοτήθηκε από τον Λεονίντ Μίκελσον.

Πιο συγκεκριμένα, από το 1907, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, έως το 2014 τo GES-2 ήταν ένας από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ρωσικής πρωτεύουσας. Αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας το επιβλητικό εργοστάσιο με τον εντυπωσιακό σκελετό εξαγοράστηκε από το V-A-C Foundation, ένα πολιτιστικό ίδρυμα που σύστησε ο Μίκελσον το 2009.

Πως ο Μίκελσον επιστράτευσε το ταλέντο του Πιάνο

Εχοντας ως στόχο την αποκατάσταση και την ανακαίνισή του και τη μετατροπή του σε σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Μόσχας, το V-A-C απευθύνθηκε αμέσως στον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα.

Ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ρώσο εργοδότη του στην έδρα του πρακτορείου Tass στη Μόσχα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όταν είδε πρώτη φορά το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, πληροφόρησε τον Μίκελσον πως έπρεπε να αγοράσει και όλα τα γύρω κτίρια και να τα κατεδαφίσει, ούτως ώστε να επιτρέψει στο φως να πλημμυρίσει τον χώρο. «Και το έκανε», σημείωσε ο 82χρονος Πιάνο, προσθέτοντας πως «ο ιδιοκτήτης είναι ένας καλός τύπος».

Το εντυπωσιακό μουσείο GES-2

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκεμβρίου ξεκίνησε σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσία διασημοτήτων από τη Ρωσία και το εξωτερικό από τον χώρο του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, ο ισλανδός περφόμερ Κάργιανσον δημιούργησε ζωντανό ριμέικ της αμερικανικής σαπουνόπερας «Σάντα Μπάρμπαρα», η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες 100 ημέρες και λατρεύτηκε στη μετασοβιετική Ρωσία τη δεκαετία του 1990.

Το έργο έχει γίνει δεκτό ως επί το πλείστον με ενθουσιασμό. Ωστόσο, υπάρχουν και επικριτικές φωνές όπως του γκαλερίστα Μάρατ Γκέλμαν, ο οποίος δήλωσε: «Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του ονειρεύονται ότι θα παγώσουν την πολιτική αλλά ταυτόχρονα θα αναπτύξουν την οικονομία ή την τέχνη. Αυτό μοιάζει με σχιζοφρένεια». Ο ίδιος ζει στο Μαυροβούνιο αλλά στα εγκαίνια πάντως πήγε.

Ποιος είναι ο Λεονίντ Μίκελσον

Ο Λεονίντ Μίκελσον είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Novatec, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Είναι επίσης μέτοχος της Sibur, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετροχημικών προϊόντων της Ρωσίας ενώ, σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ όλων των άλλων, ο Μίκελσον διαθέτει και μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων με έργα των Φράνσις Μπέικον, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Γκέρχαρντ Ρίχτερ και Βασίλι Καντίνσκι τα οποία αναμένεται πως σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εκτίθενται στους χώρους του GES – 2. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments