Διεθνή

Νόμπελ Ειρήνης: Οι νικητές του βραβείου λένε ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία αντιμετωπίζει την τυραννία

Νόμπελ Ειρήνης: Οι νικητές του βραβείου λένε ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία αντιμετωπίζει την τυραννία
Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Ρέσσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που κερδίζουν το βραβείο από το 1935 στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Οι δύο δημοσιογράφοι που μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης προειδοποίησαν ότι ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να προστατεύσει τους δημοσιογράφους για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη των αυταρχικών κυβερνήσεων. Δημοσιογράφοι από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης 2021, καθώς η νορβηγική επιτροπή αναγνώρισε τη ζωτική σημασία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία και προειδοποίησε ότι δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις. Νόμπελ Ειρήνης

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία προστατεύει από τη κατάχρηση εξουσίας

Η Μαρία Ρέσσα, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Rappler και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, ήταν οι φετινοί βραβευθέντες από την Berit Reiss-Andersen, την πρόεδρο της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

«Η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασισμένη σε γεγονότα δημοσιογραφία προστατεύει από την κατάχρηση εξουσίας, τα ψέματα και την πολεμική προπαγάνδα», είπε η Reiss-Andersen, επαινώντας τον «θαρραλέο αγώνα των δύο δημοσιογράφων για την ελευθερία της έκφρασης, προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Νόμπελ Ειρήνης

Ένας ιδανικός κόσμος με ελευθερία τύπου

Η Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία παρέλαβαν τα βραβεία τους στο Όσλο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, καθώς επιλέχθηκαν για τους ξεχωριστούς αγώνες τους για την ελευθερία της έκφρασης σε χώρες όπου οι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει αυταρχικά καθεστώτα και περιορισμούς.

Ο ελεύθερος Τύπος είναι απαραίτητος για την προώθηση της «αδελφότητας μεταξύ των εθνών, του αφοπλισμού και μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης», είπε, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θεωρούσε τους Ρέσσα και Μουράτοφ ως «εκπρόσωπους όλων των δημοσιογράφων που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν όλο και πιο αντίξοες συνθήκες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments