Διεθνή

Τζούλιαν Ασάνζ: Υπέστη μίνι εγκεφαλικό σε βρετανική φυλακή

Τζούλιαν Ασάνζ: Υπέστη μίνι εγκεφαλικό σε βρετανική φυλακή
Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του Wikileaks, από ότι φαίνεται υπέστη ένα μίνι εγκεφαλικό στην υψηλής ασφαλείς φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέστη εγκεφαλικό στην υψηλής ασφάλειας φυλακή Belmarsh του Ηνωμενένου Βασιλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τελικά την έφεση που είχαν καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η μνηστή του Ασάνζ, Στέλα Μόρις, στην Mail On Sunday, ο σύντροφός της διαγνώστηκε με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο στις 27 Οκτωβρίου, μετά από εμφάνισή του μέσω video link σε νομική διαδικασία, στο πλαίσιο της έφεσης που έχει ασκήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Προβλήματα μνήμης

Ο 50χρονος έκτοτε εμφανίζει προβλήματα μνήμης, ενδείξεις νευρολογικής ζημιάς, και ελαφριά βλεφαρόπτωση στο δεξί μάτι. Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για ένα κανονικό εγκεφαλικό. Μετά το επεισόδιο ο Ασάνζ υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή.

«Ο Τζούλιαν δεν είναι καλά και φοβάμαι ότι αυτό το μίνι εγκεφαλικό μπορεί να είναι προάγγελος ενός κανονικού. Ενισχύει τους φόβους μας για το αν καταφέρει τελικά να επιβιώσει εάν κρατήσει κι άλλο αυτή η μακρόχρονη νομική μάχη», είπε στην εφημερίδα η 38χρονη δικηγόρος.

Γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικες δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments