Οικονομία

Τουρκική λίρα: Έκανε «βουτιά» μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

Τουρκική λίρα: Έκανε «βουτιά» μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s
Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα σήμερα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα σήμερα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η τουρκική λίρα έκανε «βουτιά» 4,7% στις 14,54 λίρες ανά δολάριο.

Η S&P διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+, ωστσόσο η αναθεώρηση του outlook προς το χειρότερο προαναγγέλλει πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

Τι εξήγησε η Standard & Poor’s

«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», εξήγησε η S&P.

Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί», διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.

Standard and Poor’s: Υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου της Τουρκίας

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υποβάθμισε από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας. Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+.

Αψηφώντας την κλασική οικονομική θεωρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατείνεται πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι η μείωσή τους τονώνει την παραγωγή και τις εξαγωγές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments