Οικονομία

Νόμισμα 50 δραχμών πουλήθηκε 162 χιλιάδες ευρώ

Νόμισμα 50 δραχμών πουλήθηκε 162 χιλιάδες ευρώ
Σε δημοπρασία στη Ζυρίχη

Σπάνιο ελληνικό χρυσό νόμισμα των 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στη Ζυρίχη.

Το συγκεκριμένο νόμισμα κόπηκε το 1876 στο νομισματοκοπείο του Παρισιού σε 182 αντίτυπα, στην προσπάθεια του τότε ελληνικού κράτους να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων. Το νόμισμα αυτό είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα και πουλήθηκε έναντι 162.000 ευρώ σε ξένο αγοραστή.

Άλλο ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε ήταν οι 5 δραχμές του 1833, στο ποσό των 8.500 ευρώ. Είναι το πρώτο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε στο Νομισματοκοπείο Αθηνών, το 1843 (με ημερομηνία 1833), με σήμα την κουκουβάγια, ενώ προηγουμένως κόβονταν στο νομισματοκοπείο του Μονάχου και του Παρισιού. Παρόλο που το συγκεκριμένο νόμισμα δε βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω σπανιότητας.

Όλα τα νομίσματα του Όθωνα -κυρίως τα χάλκινα- σε καλή κατάσταση έχουν υψηλή συλλεκτική αξία.

Οι 100 δραχμές του 1935, ένα νόμισμα που επίσης δημοπρατήθηκε στην Ελβετία στη συγκεκριμένη δημοπρασία, έφτασε στο ποσό των 32.000 ευρώ. Είναι ένα αναμνηστικό νόμισμα για την παλινόρθωση της μοναρχίας (1935) που εκδόθηκε σε πολύ λίγα αντίτυπα από ιδιωτικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου το 1940. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό κράτος, ενώ τα παρήγγειλε, δεν είχε τα χρήματα να τα πληρώσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία έκδοσης να τα διαθέσει σε ιδιώτες συλλέκτες, για να καλύψει τα έξοδά της.

Τέλος, ακόμα ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε, είναι το πεντόλιρο του 1893/Victoria 5 pounds, proof: Μία ειδική κοπή ενός τύπου που κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο με αποικίες παγκοσμίως έκανε τα νομίσματά του, όπως τη λίρα και το πεντόλιρο, μια μονάδα που αναγνωριζόταν σε όλον τον κόσμο από Ευρώπη μέχρι και τα βάθη της Ασίας. Το ποσό της πώλησης αυτής ανήλθε στα 29.000 ευρώ.

Τη δημοπρασία επιμελήθηκε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρία του Attica Auctions σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοπρασιών της Ελβετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments