People

Μαρία Χατζηνικολάκη στο pagenews.gr: «Εδώ και 25 χρόνια βελτιώνουμε ετησίως τη ζωή 30.000 παιδιών»

Μαρία Χατζηνικολάκη στο pagenews.gr: «Εδώ και 25 χρόνια βελτιώνουμε ετησίως τη ζωή 30.000 παιδιών»
Μαρία Χατζηνικολάκη στο pagenews.gr: Η Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης πόρων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» κ. Μαρία  Χατζηνικολάκη μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου για τα 25 χρόνια λειτουργίας της Ένωσης, το πως βιώνουν την υγειονομική κρίση, τη συμβολή των εθελοντών στις δράσεις και φυσικά για τα προγράμματα σίτισης απόρων παιδιών και οικογενειών και άλλα θέματα.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έκλεισε φέτος 25 χρόνια λειτουργίας και δράσης όπου ετησίως όπως μας εξηγεί και η Διευθύντρια Προγραμμάτων και εξεύρεσης πόρων της Ένωσης βελτιώνουν ετησίως τη ζωή 30.000 παιδιών στη χώρα μας.

Ποιοι είναι οι άξονες δράσεις της Ένωσης «Μαζί για το παιδί»;

«Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται, από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Εργαζόμαστε για τον περιορισμό της φτώχειας, φροντίζοντας οικογένειες με ανήλικα παιδιά που είναι στο όριο της φτώχειας και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παράλληλα, αναπτύσσουμε συνεργασίες με φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά για να είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών εδώ και 3 χρόνια υλοποιούμε το «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». Στόχος μας είναι τα προσφέρουμε στα παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και σε υπηρεσίας υγείας.

Είναι σημαντικό κομμάτι για εμάς να μπορούμε να δίνουμε τα εργαλεία για να μπορούν τα παιδιά να διεκδικήσουν τα όνειρα τους και το μέλλον που ονειρεύονται.

Για εμάς κάθε παιδί αξίζει να είναι παιδί και 25 χρόνια τώρα με το έργο μας συμβάλουμε στο να μπορούν τα παιδιά να ζουν ευτυχισμένα σε ασφαλές περιβάλλον.»

Πως βιώσατε και βιώνετε τη σχεδόν διετή υγειονομική κρίση στην Ένωση; Σας επηρέασε;

«Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε άμεσα στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία.

Συγκεκριμένα, εξοπλίσαμε με ιατρικό εξοπλισμό μονάδες ΜΕΘ σε 14 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας, μια δωρεά ύψους 470.000 ευρώ, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την Covid-19.

Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους για θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους».

Έχετε υλοποιήσει πρόγραμμα σίτισης απόρων παιδιών και οικογενειών. Πόσες οικογένειες στηρίζετε και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος τη στήριξή σας;

«Η περίοδος της πανδημίας όπως και αυτή της οικονομικής κρίσης δυσκόλεψαν αρκετά τις οικογένειες. Κάποιες από αυτές έζησαν δύσκολες στιγμές αφού έφθασαν στο όριο της φτώχειας και κάποιες συνεχίζουν να ζουν σε αυτό το καθεστώς. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις εργασίες τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας της οικογένειας τους.

Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε βοηθήσει μέσω του προγράμματος σίτισης, 691 άτομα.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε 857 άνθρωποι εκ των οποίων 464 παιδιά, βρίσκονται στη λίστα αναμονής της κοινωνικής μας υπηρεσίας.

Θεωρούμε ότι με τη βοήθεια του κόσμου που ενισχύει την δράση μας μέσω του www.supportmazi.gr/mazistisgiortes21 θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε και αυτά τα αιτήματα που βρίσκονται στην λίστα αναμονής».

Η Ένωση φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης. Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος και πόσες οικογένειες και παιδιά έχετε βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια;

«Εδώ και 25 χρόνια έχουμε καταφέρει να βελτιώνουμε ετησίως τη ζωή 30.000 παιδιών στη χώρα μας.

Με κοινές δράσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υγεία, την παιδεία και την διαβίωση των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, αλλά και με δυνατά αντανακλαστικά στις κρίσεις.

Αναπτύσσοντας δίκτυα συνεργασίας με φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σκοπός ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η εξασφάλιση δικαιωμάτων και ευκαιριών σε παιδιά.

Όλες μας οι προσπάθειες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: στην εξάλειψη των ανισοτήτων που αφορούν τα παιδιά».

Πως βλέπετε ότι έχουν βιώσει τα παιδιά και οι οικογένειές τους την περίοδο την πανδημίας;

«Πολλές είναι οι οικογένειες που δυσκολεύονται με όλη αυτή την σύνθετη κατάσταση. Πέραν του προγράμματος της σίτισης η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στηρίζει και ψυχολογικά όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη μέσω της Γραμμής 115 25 και του συμβουλευτικού κέντρου της. Η επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει δωρεάν της υπηρεσίες της σε γονείς, εφήβους και εκπαιδευτικούς και τους βοηθά να άρουν τα αδιέξοδα μέσα από τηλεφωνικές συνεδρίες, ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες γονέων».

Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμβολή των εθελοντών στις δράσεις σας; Πως μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής σας;

«Οι εθελοντές δίνουν μεγάλη «ανάσα» στο έργο μας. Είναι άνθρωποι που στηρίζουν τις ιδέες και τις δράσεις μας και χάρις την συμβολή τους μεγεθύνουμε το όραμα μας. Τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω των περιορισμών στερηθήκαμε την συνδρομή τους.

Όμως ποτέ δεν μας εγκατέλειψαν, είναι δίπλα μας. Με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας οι εθελοντές έρχονται δίπλα μας και «αγκαλιάζουμε» παιδιά σε ανάγκη. Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στο 210 7482690 ή να στείλει στο [email protected] και να εκφράσει την επιθυμία του. Εμείς θα τον αξιοποιήσουμε βάσει των δεξιοτήτων του στα προγράμματα που υλοποιούμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments