Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Υποψήφιος πρωθυπουργός ο Κοβάτσεφσκι

Βόρεια Μακεδονία: Υποψήφιος πρωθυπουργός ο Κοβάτσεφσκι
Βόρεια Μακεδονία: Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πήρε το χρίσμα για την πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά από μία περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Βόρεια Μακεδονία, λόγω της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση Ζάεφ, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για νέο αρχηγό στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Στις εσωκομματικές εκλογές επικράτησε με μεγάλη διαφορά ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Κατόπιν τούτου, ο  πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανακοίνωσε ότι έλαβε από το Κεντρικό Συμβούλιο του SDSM την εμπιστοσύνη να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

Εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Β. Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφτσκι. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοβάτσεφκσι ήρθε μετά από την πρόταση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDSM) και στον απόηχο της παραίτησης του τέως πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, από την ηγεσία της χώρας και του κόμματος μετά από την ήττα στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κοβάτσεφκσι χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από 64 εκ των 120 βουλευτών του κοινοβουλίου της Β. Μακεδονίας. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 ή 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τοπικά media.

Η ανάρτηση

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM έλαβα την εμπιστοσύνη να είμαι πρωθυπουργός της μελλοντικής Κυβέρνησης!

»Είναι μια πρόκληση που είμαι έτοιμος να αποδεχτώ και να εργαστώ σκληρά για να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη. Συνεχίζουμε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς και νέων μελών του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου του SDSM.

»Το SDSM θα αναδιοργανωθεί, θα συνεχίσει να εκδημοκρατίζεται και να εκσυγχρονίζεται. Το κόμμα είναι ανοιχτό για την ένταξη νέων ανθρώπων που θα χαρακτηρίζονται από γνώση, ειλικρίνεια και προσήλωση στις σοσιαλδημοκρατικές αξίες», έγραψε ο Κοβάτσεφσκι στο Facebook.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

O Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από την εκλογική επιτροπή του κόμματος. Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ήταν ο “εκλεκτός” του Zόραν Ζάεφ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος είναι σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας.

Αναλαμβάνει τα “ηνία” των Σοσιαλδημοκρατών σε μία δύσκολη γι΄ αυτούς στιγμή, καθώς το κόμμα υπέστη μία συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, χάνοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σκόπια όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο στο νέο αρχηγό του SDSM να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) κατέληξε σε συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments