Πολιτική

Υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού οι κρίσιμες συσκέψεις

Υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού οι κρίσιμες συσκέψεις
Κορωνοϊός: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις συσκέψεις που γίνονται μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη.

Νέα μέτρα ή εφαρμογή των ήδη ανακοινωθέντων; Διόλου απίθανο η απάντηση να βρίσκεται στη μέση καθώς στην εξίσωση έχουν μπει και τα σχολεία.  Η χώρα βρίσκεται κάτω από τη βαριά σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. Η Αττική δείχνει, να βράζει κυριολεκτικά. Το ίδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εμφανιστεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει μεταξύ της οικονομίας και της πανδημίας κινδυνεύει να χαθεί. Η ζυγαριά δείχνει να γέρνει από τη πλευρά της δημόσιας υγείας. Η γεωμετρική πρόοδος των κρουσμάτων αλλά και ο αριθμός των νεκρών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της λήψης αμέσως μέτρων. Κάτι που εισηγούνται στο πρωθυπουργό και στενοί του συνεργάτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει ριζικές αποφάσεις και νωρίτερα της 3ης Ιανουαρίου. Η σημερινή του παρουσία στις κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, και με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι και συμβολικές αλλά και ουσιαστικές. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ως κατεύθυνση να περιορίσει στο ελάχιστο τις εορταστικές συναθροίσεις. Με τα μέτρα που έχουν στο σύνολο τους, διαρρεύσει, ουσιαστικά κλείνει τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και περιορίζει δραματικά τις γιορτινές συνευρέσεις νωρίτερα από τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Κάτι που για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς ισοδυναμεί με «αλλαγή του χρόνου εντός της οικίας».

Στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι ηχηρές «καμπάνες» των ειδικών, λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα της 3ης Ιανουαρίου. «Τότε θα ήταν πολύ αργά για όλους μας», σημείωναν προς πάσα κατεύθυνση επιστήμονες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Στις κυβερνητικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισέλθει και η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις εορταστικές διακοπές. Ένας γρίφος και με πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες σαν πρώτο βήμα επικρατεί η σκέψη να ενισχυθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι. Καθημερινός ελέγχους με αυστηρότερα πρωτόκολλα και πιο αυστηροί περιορισμοί εντός του σχολικού κτηριακού συγκροτήματος. Η δεύτερη σκέψη που ετέθη στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων είναι και η μετακύληση της ημερομηνίας της έναρξης των σχολείων.

Δεν αποκλείεται να συμβούν και τα δυο

Το σίγουρο είναι πως με τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, θα επηρεαστούν και οι μαθητές καθώς οι κοινωνικές τους επαφές είναι και ευρύτερες των περιοχών διαμονής τους αλλά και περισσότερες στον αριθμό. Προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργία των φροντιστηρίων-είναι γεγονός πως στις αίθουσες των φροντιστηρίων είναι κατά πολύ μικρότερος ο αριθμός των μαθητών και επομένως καλύτερα ελεγχόμενος.

Στη παρούσα φάση ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως εκτιμούν και οι επιστήμονες είναι και ο κοινωνικός πανικός. Μέχρι στιγμής η κοινωνία αντιδρούσε με μεγαλύτερη ή μικρότερη ψυχραιμία αλλά θετικά. Ο τρόπος που εξελίσσεται η πανδημία αλλά και κάποιες αστοχίες που παρατηρήθηκαν έχουν αρχίσει να προκαλούν και δυσαρέσκεια αλλά και φόβο που ενισχύουν σημαντικά τη κοινωνική κούραση. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στις σημερινές συσκέψεις ήταν και επιβεβλημένη αλλά και ουσιαστική. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments