Διεθνή

Πρωτοχρονιά 2022: «Βουβή» υποδοχή της νέας χρονιάς στη σκιά της πανδημίας

Πρωτοχρονιά 2022: «Βουβή» υποδοχή της νέας χρονιάς στη σκιά της πανδημίας
Πρωτοχρονιά: Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2022

Η μετάλλαξη Όμικρον ματαίωσε τους μαζικούς εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά. Οι περισσότερες χώρες υποδέχθηκαν σιωπηλά το νέο έτος, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις από την τηλεόραση.

Η Γαλλία, η Βρετανία και δεκάδες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ακύρωσαν τις μαζικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά.

«Είναι πολύ απογοητευτικό για πολλούς Λονδρέζους, αλλά πρέπει να πάρουμε τα σωστά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», είχε δηλώσει δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν.

Το Λονδίνο ακολούθησε το παράδειγμα του Παρισιού, του οποίου οι κάτοικοι και επισκέπτες δεν είδαν φέτος τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Σανζ Ελιζέ, κατά την άφιξη της νέας χρονιάς.

Γερμανία

Και η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρούς περιορισμούς επαφών προκειμένου να κάμψει τη διασπορά του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, ματαιώθηκαν οι συγκεντρώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς και τα πυροτεχνήματα στο Βερολίνο.

Αυστηρά μέτρα έλαβε και η Ινδία. Όπως ανακοινώθηκε, στο Νέο Δελχί απαγορεύτηκαν όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι νεωτέρας.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επέφεραν αλλαγές και στο εορταστικό πρόγραμμα. Έτσι ορισμένες πόλεις αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως η πόλη Ουλάν-Ούντε που αποφάσισε να γιορτάσει στις 30 Δεκεμβρίου και το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι την 1η Ιανουαρίου.

Η νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο Βλαδιβοστόκ ήταν πολύ κρύα, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους εορτασμούς καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Πριμόριε έκαναν πατινάζ στο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, διασκεδάζοντας το βράδυ με παραστάσεις μαριονετών, με σώου φωτός, παρουσία DJ και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον παγωμένο ουρανό.

Στην Αθήνα

Με ένα χορό φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων, μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για καλή χρονιά, αλλά χωρίς τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού, υποδέχθηκε η Ελλάδα το 2022.

Το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης στην Αθήνα για την έλευση του 2022 έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου ένα υπερθέαμα πολύχρωμων πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών φώτισε τον αττικό ουρανό. Η βραδιά ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν από την έλευση της νέας χρονιάς με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Θέατρο του του Λυκαβηττού, που παρουσιάστηκε απευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Τα νησιά Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Στο Σίδνεϊ, την πόλη που αυτοχαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα της Πρωτοχρονιάς», ένα μικρό πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, ρίψη πυροτεχνημάτων. Μερικές χιλιάδες ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να παραβρεθούν φέτος, μολονότι συνήθως το πλήθος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. «Προσπαθώ να επικεντρωθώ στα θετικά πράγματα που συνέβησαν, αντί για τα αρνητικά», σχολίασε η Μελίντα Χόυαρντ, μια 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, που παρακολουθούσε το θέαμα έξω από την Όπερα.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι σχεδιάζει επίσης ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Μπουρζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το Εμιράτο θα προσπαθήσει και πάλι φέτος να καταρρίψει το ρεκόρ του μεγαλύτερου θεάματος πυροτεχνημάτων όλων των εποχών.

Όμως από τη Σεούλ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένοι ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έγιναν καθόλου. Λόγω της παραλλαγής Όμικρον, το νέος έτος μπήκε αθόρυβα, χωρίς πυροτεχνήματα, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Στη Νότια Κορέα, η παραδοσιακή καμπανοκρουσία τα μεσάνυχτα ματαιώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Τόκιο, στη συνοικία Σιμπούγια, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκες και να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα του νέου κορονοϊού, στα τέλη του 2019, παραμένει σε ύψιστο συναγερμό. Η πόλη Σιάν έχει τεθεί σε λοκντάουν και οι εορτασμοί σε άλλες πόλεις ματαιώθηκαν.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας η αστυνομία απέκλεισε 11 δρόμους όπου συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος για την Πρωτοχρονιά. Η Μαλαισία απαγόρευσε τις συναθροίσεις και ματαίωσε το σόου πυροτεχνημάτων στους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments