Πολιτική

Κυβέρνηση: Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

Κυβέρνηση: Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων
Φρένο βάζει η κυβέρνηση στη χαλάρωση των μέτρων

Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, ενδέχεται να γίνουν κάποιες σημειακές τροποποιήσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου,  η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών, χωρίς να έχει θέσει κανένα πλαίσιο συζήτησης. Ωστόσο ερωτηθείς για πιθανή παράταση των μέτρων και πόση θα είναι η χρονική διάρκεια είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τα μέτρα θα μπορούσαν να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Οι δύο αλλαγές που εξετάστηκαν

Στο πλαίσιο μίας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, είχε πέσει στον τραπέζι το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή και συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις και παραπέμπουν το θέμα στην επιτροπή, χωρίς η κυβέρνηση να επιμείνει για κάποια αλλαγή.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν στην αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Μιχαλέλη στο pagenews.gr, τα σενάρια όσων εξετάζει η κυβέρνηση είναι αρκετά και γνωστά. Γνωστή, αλλά και πιεστική η ανάγκη της κοινωνίας να ανασάνει και να βαφτίσει «έξοδο από την κρίση» κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και εκτίμηση.

Τα πράγματα όμως για την Κυβέρνηση, που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις δεν είναι έτσι. Άλλωστε, υπήρξαν περιπτώσεις που τα αισιόδοξα σενάρια-προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως αναλύουν ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου και το pagenews.gr τα μέτωπα είναι μεγάλα, ανοιχτά και δύσκολα.

Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών μπορεί να…ισορροπήσει σήμερα καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέες διαγνώσεις που θα ανακοινωθούν ενδέχεται να φθάσουν σε νέο επικίνδυνο επίπεδο.

Άλλωστε το μήνυμα το έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση, όταν χθες σημείωνε με νόημα: «Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα».

Ηδη, σήμερα, δεύτερη ημέρα λειτoυργίας των σχολείων, όπως ανακοινώθηκε εγιναν σχεδόν 10.000 νέες διαγνώσεις. Αρα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, χθες και σήμερα εντοπίστηκαν άνω των 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί με θετικά self–test.

Τούτων δοθέντων και με την έξαρση των νέων κρουσμάτων μπροστά μας, μοιάζει περίεργο, ποια άλλα μέτρα «χαλάρωσης» μπορεί να ανακοινωθούν, πέρα από την επαναφορά της μουσικής κι αυτό για λόγους ψυχολογικούς. Ακόμη και ο περιορισμός στην προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα, λειτούργησε μερικώς, καθώς επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόβλεψη της Κυβέρνησης (όταν ανακοίνωνε τα μέτρα) ότι θα ακολουθήσουν αναβολές αγώνων λόγω κρουσμάτων σε ομάδες. Κάτι που συνέβη…

Στη λογική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι περισσότερο να ανακοινωθούν κάποιες «ανάσες» με ουσιαστική παράταση των μέτρων μέχρι τέλη Ιανουαρίου. Έτσι ώστε, ενόψει Φεβρουαρίου, να ανακοινωθεί ένα «πακέτο» μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει και τις αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Κανονικά τα πρόστιμα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν, ενώ νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας άφηνε ανοιχτό παράθυρο μιας μικρής παράτασης εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments