Πολιτική

Συνέντευξη Μητσοτάκη: 5 πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Συνέντευξη Μητσοτάκη: 5 πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την ακτινογραφία των πολιτικών αναφορών του Πρωθυπουργού και τις σκέψεις που αποκαλύπτουν τα επόμενά του βήματα

Η επικαιρότητα και οι ανάγκες των ημερών είναι δυο παράγοντες που περιορίζουν την ανάλυση όσων είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη (στον ΑΝΤ1 και τον Ν.Χατζηνικολάου) μόνο στα θέματα της πανδημίας και των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας.

Όμως η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κομίζει αρκετά και με όσα είπε για το πολιτικό σκηνικό. Και για όσα είπε αναφερόμενος στα πολιτικά, αλλά και οι αναφορές του σε πανδημία, οικονομία και Εθνικά θέματα, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταστήσουν αυτήν την παρέμβαση ως «σημείο αναφοράς» για όσα θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

Ιδίως οι πολιτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού δεν πρέπει να περάσουν…κάτω από το ραντάρ. Διότι θα διαμορφώσουν εξελίξεις…

Εκλογές: Πότε και γιατί

Στο θέμα της πιθανότητας πρόωρων εκλογών, ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά ήταν ξεκάθαρος. Ακόμη και χωρίς να προκληθεί ανέφερε από μόνος του σε μια αποστροφή των λεγομένων του για την οικονομία: «εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας». Κι έσπευσε με χαμόγελο να σημειώσει στο δημοσιογράφο: «Ήταν προβοκατόρικη απάντηση αυτή γιατί περίμενα το μειδίαμά σας».

Δεν ήταν «άγχος» για να πει ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Άλλωστε επανέλαβε την –όπως εξελίσσεται και την έχει ο ίδιος καταστήσει- αξιακή του θέση: «Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο».

ΟΜΩΣ… στη χθεσινή του εμφάνιση, ο Πρωθυπουργός έβαλε κι άλλη μια παράμετρο. Αποδεχόμενος πλήρως την επιθυμία κάθε Πρωθυπουργού να επανεκλεγεί –κι άρα να αναζητά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες- είπε ότι δεν αναζητά «παράθυρο ευκαιρίας» για πρόωρες –τα οποία πιστεύει ότι υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο- και σημείωσε: «η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα».

Άρα, ο Πρωθυπουργός όχι μόνο αναδεικνύει τη συνταγματική επιταγή για εξάντληση της τετραετίας ως το βασικό λόγο για να μην κάνει πρόωρες εκλογές, αλλά προσθέτει ακόμη ένα ισχυρό λόγο: τη βελτίωση των συνθηκών, οι οποίες προφανώς περνούν μέσα από την Οικονομία. Κι άρα ν ανοίξει στο μέλλον μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας. Ενδεχομένως λοιπόν ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε και το «βαρύ χαρτί» με το οποίο θα πάει στις εκλογές: την Οικονομία.

Ανασχηματισμός: Σενάρια στον αέρα

Το τελευταίο διάστημα πολλά σενάρια περί ανασχηματισμού –εκλογικού, μικρού και λοιπών μορφών- είδαν το φως της δημοσιότητας. Εννοείται ότι δεν περίμενε κάποιος από τον Πρωθυπουργό να προαναγγείλει και να μην διαψεύσει αυτά τα σενάρια. Όχι μόνο διότι η πάγια αρχή είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, αλλά διότι, δεν είναι βέβαιο αν αυτά τα σενάρια που είδαν, βλέπουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας απηχούν όντως σκέψεις του ιδίου του Πρωθυπουργού, ή άλλων προσώπων: είτε κοντά στο Μαξίμου, είτε πολύ μακριά από αυτό, ή ακόμη και να εκφράζουν φιλοδοξίες «υπουργοποιήσημων».

Τους σχεδόν 30 μήνες διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης και αποφάσεων, ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μ αυτό: σταθερά και προσεκτικά βήματα. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής οι ανασχηματισμοί των κυβερνήσεων του ήταν «διορθωτικοί» και με γνώμονα την άποψη του Πρωθυπουργού για την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες των υπουργών ή των υποψηφίων υπουργών.

Ως εκ τούτου, φαντάζει εκτός «λογικής Μητσοτάκη» ένας εκλογικός ανασχηματισμός. Τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα έμπαιναν για να κυβερνήσουν ή για να επανεκλεγούν; Και όσοι φύγουν θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους χαρούμενοι ή δυσαρεστημένοι;

Πέρα από αυτό όμως ας σκεφθεί κάποιος και το εξής σκηνικό: με την υπόθεση ότι ο ανασχηματισμός αυτός γινόταν πχ το Μάιο και οι εκλογές το 2023 και με δεύτερο –σχεδόν δεδομένο- σενάριο οι επόμενες εκλογές να μην βγάλουν αυτοδυναμία κι άρα να πάμε σε δεύτερες κάλπες, σημαίνει ότι από το Μάιο του 2022 και για..πόσους μήνες…όχι μόνο τα στυλό θα είναι κατεβασμένα και τα κομπιούτερ κλειστά, αλλά η χώρα θα είναι σε ένα…πολιτικό lockdown.

Μετεκλογικό σκηνικό: Αυτοδυναμία και…συνεργασίες

Εξόχως ενδιαφέρον είναι ο πολιτικός-μετεκλογικός χάρτης όπως διαμορφώνεται με βάση τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός για μετεκλογικές συνεργασίες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ξεκαθάρισε με τρόπο σαφή ότι είναι «υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής» και σημείωσε: «Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του»…

Ας κρατήσουμε αυτό το ποσοστό: 38%.

Και την επισήμανση του Πρωθυπουργού: «η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Άβυσσος…

Παράλληλα, δεν κρύφτηκε απορρίπτοντας διαρρήδην μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα». Από την άλλη όμως, και σε άλλο σημείο της συνέντευξης δεν είχε πρόβλημα να διαχωρίσει προτάσεις και συμπεριφορές προερχόμενε από την αντιπολίτευση, δηλώνοντας: «Τις ελάχιστες φορές που άκουσα κάποια πράγματα τα οποία θεώρησα ότι ήταν ουσιαστικά, είχαν νόημα, ο ίδιος στη Βουλή έσπευσα να πω ότι αυτό είναι μία καλή ιδέα. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση».

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Πρωθυπουργός όποτε θα αποφασίζει να αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ θα επισημαίνει τη στρατηγική επιλογή του «να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία».

ΚΙΝΑΛ: Είναι σε άλλη πολυκατοικία

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ήταν οι αναφορές του Πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ. Τουλάχιστον δυο φορές, τοποθέτησε το Κίνημα σε χώρο μη ανταγωνιστικό της ΝΔ:

  • «η ΝΔ εκφράζει το προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά»

  • «ο κ.Ανδρουλακης θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

Πέρα από την πρωθυπουργική ανάλυση, που θέλει το ΚΙΝΑΛ ως ανταγωνιστή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης ήταν συγκρατημένος με τον Ν.Ανδρουλάκη: «δεν έχω πολλά να πω γιατί δεν έχω ακούσει πολλά» ήταν το σχόλιό του, το οποίο ήταν μεν σύντομο, αλλά…πολύ πυκνό σε νόημα!

Μπορεί, λοιπόν, οι πολιτικές αναφορές του Πρωθυπουργού να μην έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο, ή αποτελέσματα, όσο αυτές για την πανδημία και την οικονομία. Όμως είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς τοποθέτησαν ορόσημα στην πορεία προς τις κάλπες. Όποτε στηθούν αυτές…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments