Διεθνή

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών ζητά έρευνα για πάρτι με σαμπάνιες

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών ζητά έρευνα για πάρτι με σαμπάνιες
Τριγμοί και στην Ιρλανδία για τη στάση κυβερνητικών στελεχών εν μέσω lockdown

Μετά τους τριγμούς που προκαλούν στο πολιτικό σκηνικό τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ στη Μεγάλη Βρετανία και τα αιτήματα για παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, και η Ιρλανδία έρχεται αντιμέτωπη με πάρτι με αξιωματούχους της κυβέρνησης και μάλιστα εν μέσω αυστηρού lockdown.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι διέτακε τη διεξαγωγή έρευνας για ένα πάρτι με σαμπάνιες στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου του στο αποκορύφωμα της πανδημίας και εν μέσω αυστηρού lockdown.

Μια φωτογραφία από το πάρτι τον Ιούνιο του 2020 απεικόνιζε περίπου 20 αξιωματούχους να πίνουν σαμπάνια Moët & Chandon, χωρίς να φορούν μάσκες ή κρατούν κοινωνικές αποστάσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο Κόβενι είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του τμήματος, να του στείλει μια έκθεση για την «αυθόρμητη συγκέντρωση» μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πάρτι έλαβε χώρα στις 17 Ιουνίου του 2020 ενώ η Ιρλανδία βρισκόταν τρεις μήνες σε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο. Όχι μόνο οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους περιορίστηκαν σε έξι άτομα, αλλά δεν επιτρεπόταν στους ανθρώπους να μετακινηθούν πέρα από τις κομητείες τους.

Μια selfie που ανέβασε στο Twitter ο τότε γενικός γραμματέας, Niall Burgess, τώρα πρεσβευτής στη Γαλλία, δημοσιεύτηκε στο Twitter, αλλά στη συνέχεια διεγράφη.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του σχετικά με το περιστατικό, ο Κόβενι είπε στο RTÉ ότι είχε ενημερωθεί για τη συγκέντρωση μετά την εμφάνιση της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε έρευνα εκείνη τη στιγμή, επειδή οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν το λάθος τους και δεν πίστευε ότι χρειαζόταν περαιτέρω δράση.

«Ο γενικός γραμματέας μου εκείνη την εποχή αναγνώρισε ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί και ήταν μια στιγμιαία χαλάρωση της επιφυλακής μας, νομίζω ότι ήταν αυτό που είπε», είπε ο Κόβενι. «Αυτό ήταν κάτι που είχε συμβεί. Ήταν αρκετά δημόσιο γιατί ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια η ανάρτηση αφαιρέθηκε, υπήρξε αναγνώριση του λάθους αν θέλετε.Εμπιστευόμουν τον γενικό γραμματέα μου και ένιωσα ξεκάθαρα ότι αυτό που συνέβη δεν έπρεπε να συμβεί. Δεν ένιωσα ότι υπήρχε ανάγκη ώστε να δωθεί συνέχεια μετά από αυτό».

Ωστόσο, η συγκέντρωση φαίνεται να επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά το partygate στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα πρότυπα που τηρούν δημόσια πρόσωπα, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στη συνέντευξη στο RTÉ την Παρασκευή, ο Κόβενι ρωτήθηκε επανειλημμένα για τη συγκέντρωση υπό το φως της διαμάχης στο Λονδίνο.

«Άνθρωποι σαν εμένα και το τμήμα μου πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πιστεύω ότι πολλοί στο τμήμα ντρέπονται, αλλά συνέβη και δενξανα συνέβη έκτοτε. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη, το μάθημα έχει εμπεδωθεί», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments