Πολιτική

Πρόταση “βόμβα” από Τσίπρα: Εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση

Πρόταση “βόμβα” από Τσίπρα: Εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Σύγκρουση άνευ όρων στη Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, κατάθεσε πρόταση εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος και όχι απο τα μέλη του συνεδρίου. Μια πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που σημειωτέον βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε μια συνολική πρόταση: εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος.

Έντονες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.α. Υποστηρίζουν πως με αυτό το τρόπο, ουσιαστικά «τινάζεται το συνέδριο στον αέρα, μόλις δυο μήνες πριν τη τυπική έναρξη του». Αξίζει να σημειωθεί πως το συνέδριο, ύστερα απο αρκετές αναβολές έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου.

Όπως υποστηρίζεται από την εσωκομματική τάση της Ομπρέλας, η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μετατρέπει το κόμμα σε ένα αστικό κόμμα, ακολουθώντας το πρότυπο εκλογής του ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τις πρόσφατες εκλογές». Ήταν, μάλιστα, τέτοιες οι επικρίσεις και οι αντιδράσεις που κάποιοι έκαναν λόγο για «προσπαθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ μίλησαν για παράβαση βασικών όρων του καταστατικού και, μάλιστα, αιφνιδιαστικά. Θεωρούν, δε, πως η συγκεκριμένη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα θα οδηγήσει σε μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση και μέχρι το συνέδριο σε επικράτηση των τακτικισμών και των ακραίων αντιδράσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πρόταση αναβολής της απευθείας εκλογής τουλάχιστον για το επικείμενο συνέδριο έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος στα μέλη και στις οργανώσεις του κόμματος να αποφασίσουν επί της προτάσεως με άνεση χρόνου.

Καθώς από την επαύριο τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απευθείας εκλογής και όχι για τις θέσεις του κόμματος σε πολιτικό επίπεδο. Εκτιμάται, επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, πως η απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής καθορίζεται απο τους συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί στις οργανώσεις και όχι ψηφοφορία για τους «καλύτερους ανεξαρτήτως της τάσης που ανήκουν».

Σημειωτέον πως προσώρας και μέχρι σήμερα που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση υπήρχε συμφωνία αντιπροσώπευσης στο συνέδριο από τα μέλη που ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητοι, «Πασοκογενείς» κλπ, κάτι που ανατρέπεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments