Ελλάδα

«Μουσικόραμα»: Η θρυλική μουσική εκπομπή της ΕΡΤ και ο μύθος του παρουσιαστή του

«Μουσικόραμα»: Η θρυλική μουσική εκπομπή της ΕΡΤ και ο μύθος του παρουσιαστή του
«Μουσικόραμα»: 38 χρόνια συμπληρώθηκαν, από την προβολή της πρώτης μουσικής εκπομπής στην ΕΡΤ. Η αρχική ονομασία της εκπομπής ήταν «Μουσική Ποπ».

38 χρόνια συμπληρώθηκαν, από την προβολή της πρώτης μουσικής εκπομπής «Μουσικόραμα» στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ. Η αρχική ονομασία της εκπομπής ήταν «Μουσική Ποπ», όμως ύστερα από τρεις εκπομπές προβολής, άλλαξε ονομασία συγκεκριμένα (22/10/82) και έγινε σημείο αναφοράς της νεολαίας τη δεκαετία του ’80. Προβαλλόταν κάθε Παρασκευή απογευματινές ώρες πριν από τις 9.00μμ, από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 1982 μέχρι την ολοκλήρωσή της, το Σάββατο 15 Ιουνίου 1991.

Τα ηνία της σκηνοθεσίας είχε αναλάβει ο Γιώργος Ζιάκας, ενώ η μουσική σύνθεση στους τίτλους έναρξης, με τις εναλλαγές εικόνων από καλλιτέχνες σε ρυθμό πολυβόλου, ήταν του Σταύρου Λογαρίδη. Η συνώνυμη μουσική είχε χρησιμοποιηθεί και στην ταινία «Οι Απέναντι» (1981). Ο παρουσιαστής της εκπομπής, που δημιούργησε την δική του σχολή  στα μουσικά-τηλεοπτικά 80’s, ήταν ο αγαπημένος Γιώργος Γκούτης. «Μουσικόραμα»

«Μουσικόραμα»: Τι πρόβαλλε η εκπομπή

Με την παρουσία του και τις εμπλουτισμένες μουσικές γνώσεις, έγινε ο ειδικός των βίντεο-κλιπς στην Ελλάδα. Μια φορά το μήνα οι τηλεθεατές διαμόρφωναν με τις προτιμήσεις τους το playlist της εκπομπής, στέλνοντας γράμματα στο Μουσικόραμα. Η εκπομπή υπήρξε μια από τις λίγες πηγές ενημέρωσης που θα μπορούσε να έχει κάποιος στη δεκαετία του ’80 για την παγκόσμια μουσική σκηνή. Μόλις 40 λεπτά την εβδομάδα, Παρασκευή απόγευμα, αρκούσαν για να κρατήσουν μπροστά στην οθόνη τη νεολαία  και να κάνουν το μεγάλο σόου τους οι:

Human League – Duran Duran – Yazoo – Imagination – Talk Talk – Depeche mode – Wham – Cyndi Lauper – Alphaville – Laura Branigan – Cure – Bon Jovi – INXS – Kajagoogoo – Sade – Spandau Ballet – Level 42 – Bryan Ferry – Chicago αλλά και Ιron Maiden – Saxon – New Model Army – Stray Cats – Motorhead κλπ, ενώ πλήθος αφιερωμάτων προσπαθούσαν να «στριμωχτούν» στο 40λεπτο της εκπομπής, όπως επίσης και αποκλειστικών συνεντεύξεων που συνοδεύονταν από… ανεπίσημα βίντεο-κλιπς που δημιουργήθηκαν από την δημόσια τηλεόραση  και την παραγωγή της εκπομπής. Όπως η Sandra με το In the heat of the night…

«Μουσικόραμα»: Που βρίσκεται ο παρουσιαστής

Ο Γιώργος Γκουτης, μουσικά και αισθητικά, έδειχνε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο New Wave. Στον χρόνο που διαρκούσε η εκπομπή, παρουσίαζε με χαμόγελο  ότι προλάβαινε, από underground μέχρι mainstream, αφού λόγω περιορισμένου χρόνου έκοβε στη μέση πολλά από τα βίντεο-κλιπς.Η εκπομπή ήταν τόσο γνωστή ώστε φάστφουντ της εποχής έγραφαν τις εκπομπές σε βιντεοκασσέτες και τις πρόβαλαν στο χώρο τους για να μαζέψουν πιτσικαρία. Ο αξιοπρεπής, επαγγελματίας, ευγενικός παρουσιαστής με τις πολλές μουσικές γνώσεις, Γιώργος Γκούτης, εξαφανίστηκε από την τηλεόραση ύστερα από την ολοκλήρωση της εκπομπής το 1991. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έγινε κορυφαίο στέλεχος ασιατικής τράπεζας που ασχολείται με μεγάλους επενδυτικούς ομίλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments