Πολιτική

Δίνει εξετάσεις η Κυβέρνηση στο μάθημα της «Ελπίδας»

Δίνει εξετάσεις η Κυβέρνηση στο μάθημα της «Ελπίδας»
Μετά τις χθεσινές συμβολικές αποφάσεις για χρηματικές καταβολές, η Κυβέρνηση ανοίγει το φάκελο της αξιολόγησης όσων…δεν έγιναν, αν και έπρεπε, στην κακοκαιρία.

Ο Νίτσε έλεγε ότι: «η ελπίδα είναι το χειρότερο κακό, γιατί παρατείνει τα βάσανα των ανθρώπων». Και μια κακοκαιρία στην Αττική –κυρίως- τον επιβεβαίωσε, βάζοντας σε βάσανα διαχείρισης την Κυβέρνηση. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, πως όσο έντονες κι αν είναι οι εικόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες, τα ποσταρίσματα στα social media, ή οι φωνές απόγνωσης στα ΜΜΕ, εκείνο το οποίο θα μείνει είναι –όπως λέει η ρήση- «πώς έκανες τον άλλον να αισθανθεί». Και η επέλαση της «Ελπίδας» έκανε πάρα πολλούς πολίτες να αισθανθούν οργή, πίκρα, απογοήτευση, φόβο και ανασφάλεια.

Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο τι αφήνει πίσω της φεύγοντας η «Ελπίδα», αλλά τι προβλήματα και πόσα ανοιχτά ζητήματα θα δημιουργήσει. Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει με πολύ προσεκτικά βήματα την επόμενη, μετά Ελπίδα, ημέρα. Δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση… Και τούτο διότι αυτήν τη φορά, δεν φαίνεται να χρειάζεται τόσο μεγάλη καταβολή αποζημιώσεων, όπως συνέβη πέρσι με τη «Μήδεια». Αντιθέτως απαιτείται έντονη, συνεχής και θαρραλέα αντιμετώπιση του «θυμικού» των Πολιτών οι οποίοι εμφανίζονται θυμωμένοι.

Τα βήματα

Το πρώτο –εντελώς συμβολικό οικονομικά, αλλά εξόχως σημαδιακό πολιτικά- βήμα έγινε με τις έκτακτες χρηματικές καταβολές, των 2000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό και των 1000 ευρώ για τους επιβάτες δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι μ’ αυτά τα ποσά καλύπτεται η ψυχική «βλάβη» που υπέστησαν οι Πολίτες. Πλην όμως, θεωρεί ότι, το γεγονός πως για πρώτη φορά εισάγεται αυτή η διαδικασία στη δημόσια σφαίρα, αφενός δημιουργεί προϋποθέσεις για βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες, αφετέρου θα λειτουργήσει ως «σήμα κινδύνου». Πολλώ δε μάλλον όταν παραμένουν ανοικτές και στη διακριτική ευχέρεια τόσο των πολιτών όσο και της Πολιτείας οι δυνατότητες για περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Όμως, όπως είπαμε αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Εννοείται ότι η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, τα πρώτα 24ωρα ήταν ότι «δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει από το πρωί της Δευτέρας, μέτρα για καθολική αργία».

Πλέον, από σήμερα το μεσημέρι, οι θέσεις της Κυβέρνησης θα είναι πολύ πιο σαφείς και συγκεκριμένες, καθώς ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στο Υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 11.00.

Πρωθυπουργικά μηνύματα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από την πρώτη αποτίμηση για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ο Πρωθυπουργός θα αφήσει να διαφανούν πιθανές δυσαρέσκειες για πρόσωπα και χειρισμούς, αλλά και τα επόμενα βήματα που σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση. Η άποψη που υπάρχει στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ξεκάθαρη: «όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε». Παράλληλα δίδεται η διαβεβαίωση ότι: «το γιατί δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο».

Παράλληλα όμως δεν παραλείπουν να σημειώνουν με νόημα: «κάθε δρόμος έχει υπεύθυνο». Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αττική Οδό, αλλά και για τις άλλες κεντρικές αρτηρίες. Συμφωνα με την Κυβερνηση: «Ευθύνες υπάρχουν και στους φορείς εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε». Δεν είναι μυστικό ότι σοβεί κρίση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Αν και πως θα εκδηλωθεί αποτελεί ζητούμενο…

Οι απαντήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί στις διαπιστώσεις ή στην παροχή κατευθύνσεων. Αν όχι σήμερα, τότε σε πολύ σύντομο διάστημα θα δοθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο και απαντήσεις και εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να καταστήσει σαφές ότι: «αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολια να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και θα το κάνει».

«Και θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που χρειάζεται» είναι η διαβεβαίωση που παρέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο «τρίγωνο»: Κράτος-Αυτοδιοίκηση-ιδιώτες. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι υπάρχει ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού, την ίδια ώρα όμως κάθε παρέμβαση –πχ αλλαγή αρμοδιοτήτων, ή μεγάλα έργα- απαιτεί χρόνο.

«Οι αρρυθμίες που παρουσιάσθηκαν θα αξιολογηθούν» λένε στην Κυβέρνηση, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου. Και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα λένε μετά την εισήγηση και όσα ακούσουν από τον Πρωθυπουργό…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments