Διεθνή

Καταιγίδα «Άνα»: Σαρώνει τη νότια Αφρική – Τουλάχιστον 86 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι

Καταιγίδα «Άνα»: Σαρώνει τη νότια Αφρική – Τουλάχιστον 86 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι
Η τροπική καταιγίδα Ana σκότωσε τουλάχιστον 86 ανθρώπους στη νότια και ανατολική Αφρική. 

Στους 86 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την φονική όπως αποδείχθηκε τροπική καταιγίδα Ana στην νότια Αφρική. Ενώ και μία άλλη καταιγίδα πλήττει τα ανατολικά της Αφρικανικής ηπείρου

Η σαρωτική τροπική καταιγίδα Άνα έπληξε Μαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη και Μαλάουι αφήνοντας τουλάχιστον 86 νεκρούς. Οι χώρες της νοτίου Αφρικής έχουν τεθεί σε συναγερμό, με δεκάδες ανθρώπους ακόμα, να αγνοούνται και χιλιάδες στους δρόμους να έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Άνθρωποι στον δρόμο

Οι κυβερνήσεις και σωστικά συνεργεία στις τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης του εύρους των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στις ακτές από τις ακτές του  Ινδικού Ωκεανού, έως  και στο κανάλι της Μοζαμβίκης.

Δεκάδες οι νεκροί σε μία καταιγίδα που μαίνεται επί πολλές ημέρες

Η τροπική καταιγίδα Ana σκότωσε τουλάχιστον 86 ανθρώπους στη νότια και ανατολική Αφρική.  Η καταιγίδα Ana πέρασε πάνω από τη Μαδαγασκάρη στις 22 Ιανουαρίου, φέρνοντας μέρες με ραγδαίες και διαρκείς βροχοπτώσεις.

Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση καταστροφής το βράδυ της Πέμπτης, αναφέροντας αύξηση του απολογισμού των νεκρών από το σαρωτικό πέρασμα της Άνα. Άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις, άλλοι ξεβράζονται απότους ορμητικούς χειμάρρους και πλήθος κτιρίων κατέρρευσαν. 

Η πορεία μιας αμείλικτης καταιγίδας

Στη συνέχεια, στις 24 Ιανουαρίου, η Ana έφτασε στη Μοζαμβίκη, όπου έχουν αναφερθεί 18 νεκροί. Ακολούθως σάρωσε και την ενδοχώρα στο Μαλάουι, όπου προκάλεσε εκτεταμένες και διαρκείς διακοπές ρεύματος. Ο αριθμός των νεκρών στο Μαλάουι ανήλθε στους 20 την Πέμπτη.

Και στα τρία έθνη, η Ana έχει επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτή η τελευταία καταιγίδα, είναι μια ωμή υπενθύμιση ότι η κλιματική κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό μια πραγματικότητα», δήλωσε η Μαρία Λουίζα Φορνάρα, εκπρόσωπος της UNICEF στη Μοζαμβίκη.

Το μέγα ζήτημα της Κλιματικής αλλαγής

Η περιοχή έχει πληγεί επανειλημμένα από σφοδρές καταιγίδες και κυκλώνες τα τελευταία χρόνια, που κατέστρεψαν σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες και εκτόπισαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούν  να ανακάμπτουν πλήττονται ξανά. 

Οι ειδικοί λένε ότι οι καταιγίδες γίνονται ισχυρότερες και συχνότερες καθώς τα νερά θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καθιστά επίσης ευάλωτες τις παράκτιες περιοχές σε χαμηλό υψόμετρα.

Μια άλλη καταιγίδα, που ονομάστηκε Batsirai, ταξιδεύει τώρα προς τις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Το Meteo France περιέγραψε την Παρασκευή το Batsirai ως ένα μικρό σύστημα που δεν αποτελούσε άμεση απειλή για μια ομάδα νησιών στα ανατολικά της Μαδαγασκάρης, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής επικράτειας της Reunion, επειδή απείχε ακόμη μέρες.

Ωστόσο, η νέα ενημέρωση προειδοποιεί, πως η εξέλιξη της έντασης και της τροχιάς του Μπατσιράι παραμένει αβέβαιη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Μοζαμβίκης προειδοποίησε ότι το Μπατσιράι διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μία ακόμα σφοδρή και σαφέστατα πολύ επικίνδυνη τροπική καταιγίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments