Ελλάδα

Κακοκαιρία: Μεγάλη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης [vid]

Κακοκαιρία: Μεγάλη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης [vid]
Σπασμένα κλαδιά και ελαιόκαρπο στο χώμα, άφησε πίσω της η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε και την Κρήτη. 

Ζημιές που αγγίζουν ακόμη και το 70% διαπιστώνουν οι ελαιοπαραγωγοί που αφού κόπασε η καιρική έξαρση, πήγαν στα λιόφυτα τους, για να δουν από κοντά … τι απέμεινε. Αντιπροσωπεία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης πραγματοποίησε, το Σάββατο, αυτοψία στην Έμπαρο και τις γύρω περιοχές, όπου ιδίοις όμμασι, τα μέλη της Ομάδας διαπίστωσαν σπασμένα κλαδιά και ελαιόκαρπο πεσμένο στο έδαφος.

“Στις ορεινές περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπου το χιόνι συσσωρεύτηκε, είχαμε μεγάλες πτώσεις και μεγάλες ζημιές από σπάσιμο κλάδων αλλά κι επίσης μεγάλη πτώση του ελαιοκάρπου εκεί όπου ήταν αράβδιστες οι ελιές” – αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομάδας της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται για ζημιά της τάξης του 60%-70%.

Από την πρώτη στιγμή εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, ο ΕΛΓΑ ενημερώθηκε και “οι επόπτες έχουν ήδη ξεκινήσει την εκτίμηση των ζημιών” προσθέτει ο κ.Ιερωνυμάκης.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης μιλώνυτας στο cretalive, ανέφερε πως “πολλοί κλάδοι έχουν σπάσει υπό το βάρος του χιονιού” ενώ καταγραφεται “και πολύ μεγάλο ποσοστό καρπόπτωσης, πάνω από 60%”.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μιλλιαράδων, Γιάννης Ψαράκης κάνει λόγο, επίσης, για  “τεράστιες ζημιές από το σπάσιμο των κλαδιών από το βάρος του χιονιού”, ενώ για τον ελαιόκαρπο που δεν είχε ραβδιστεί ακόμη, ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος του έχει πέσει στο έδαφος από τα καιρικά φαινόμενα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments