Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Αποδομεί τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Νέα Δημοκρατία: Αποδομεί τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι
Νέα Δημοκρατία: Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι  και την καταψήφιση των έργων ανασυγκρότησης της περιοχής  αποδομεί η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της.

Την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι  και την καταψήφιση των έργων ανασυγκρότησης της περιοχής  αποδομεί η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της. Απαριθμώνται 13 fake news που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαντήσει για ποιους λόγους καταψήφισε την ανάπλαση, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νέα Δημοκρατία: Τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση άλλαξε τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία αφού υπήρχε συνεννόηση η δωρεά των 11 εκατ. ευρώ να διατεθεί για νοσοκομείο και όχι κατοικίες στην περιοχή που επλήγη από τις φονικές πυρκαγιές του 2018

Η πραγματικότητα είναι ότι η  Κυβέρνηση όχι μόνο δεν άλλαξε τη συμφωνία με την Κύπρο για το που θα διατεθούν τα χρήματα αλλά χρειάστηκε να αναθερμάνει την πρόθεση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είχε περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς κανέναν σχεδιασμό από μέρους της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεννόηση, που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε ούτε ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση αλλά ούτε και από την έρευνα που έγινε για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η δωρεά εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή.

Δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχουν γίνει τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού για το Μάτι

Η πραγματικότητα είναι ότι ο λογαριασμός σήμερα έχει υπόλοιπο 24,4 εκ. ευρώ. Από τις 18 Ιουλίου 2019 έχουν διατεθεί 821.000 ευρώ για αμοιβή 11 μελετών, οι οποίες ανατέθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ).  Επίσης, 550.000 ευρώ κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυρόπληκτων και τέλος 6,2 εκατ. ευρώ κάλυψαν τις δαπάνες υλοποίησης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής από το ΤΕΕ.

Δεν υπάρχει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο άρα χωρίς αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε ούτε για ρυμοτομικό σχέδιο ούτε για κατοικίες

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της. Το ΕΠΣ έχει ήδη καταρτιστεί. Η  ανάθεση εκπόνησης του ΕΠΣ έγινε στο ΤΕΕ και μετά από μεγάλη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε και εστάλη για έλεγχο του Π.Δ. στο ΣτΕ. Επίσης, το Ειδικό Χωρικό έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο Εφαρμογής.

Το Ρυμοτομικό Σχέδιο έχει ξεκινήσει χωρίς να βγει το Π.Δ.

Η πραγματικότητα είναι ότι έχει συνταχθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο και η Πράξη Εφαρμογής για την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων μόνο, αποκλειστικά για εξοικονόμηση χρόνου στην υλοποίηση του προγράμματος. Παρά ταύτα προϋπόθεση  για την ανάρτηση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου είναι η έγκριση του ΠΔ για το ΕΠΣ Μάτι.

Το ΡΣΕ θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και ο διαγωνισμός για την μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2023

Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι τελικά οι χώροι που για τις κατοικίες και για την δασική αναψυχή

Η συνολική έκταση για την ανάπτυξη του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης ανέρχεται σε 17.747 τ.μ., εκ των οποίων 13.481τ.μ. είναι δημοτικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας που παραχωρήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος και 4.266τ.μ. προκύπτουν από εισφορές σε γη που αποδίδονται από 6 ιδιοκτησίες ιδιωτών.

Ο χώρος δασικής αναψυχής είναι -όπως όλοι γνωρίζουν και όπως ήταν το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής- οι πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.

Ο χώρος για τη δασική αναψυχή σχετίζεται με την πρόσφατη φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση

Η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση δεν ήταν φωτογραφική, γιατί απλά δεν απέκρυπτε σε ποια έκταση αφορούσε αλλά είναι πράγματι πρόσφατη και χρειάστηκε γιατί η δασική αυτή έκταση είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα παραχωρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ελληνικό Δημόσιο που αφού αποκαταστήσει τον χαρακτήρα της και τις περιορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτήν, θα την αποδώσει στον Δήμο Μαραθώνα εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται. Η έκταση όχι μόνο δεν χάνει τον δασικό της χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως διασφαλίζεται η αυξημένη προστασία που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός της ως χώρου δασικής αναψυχής (περιορισμένων χρήσεων).

Οι κάτοικοι και οι δήμοι δεν είναι ενήμεροι για τα δύο έργα

Η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς και είναι ενήμεροι. Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας μάλιστα ενέκρινε την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης για την ανέγερση των κατοικιών ενώ η απόδοση των πρώην κατασκηνώσεων ΝΑΤ στον δήμο ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένα κυβερνητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει τακτικές επισκέψεις στην περιοχή και επικοινωνία με τους φορείς για την ενημέρωσή τους, όπως άλλωστε και το υπουργείο Υποδομών που επιβλέπει τα πρόδρομα έργα αποκατάστασης, ενώ πιο σπάνιες επισκέψεις  κάνουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων της πληγείσας περιοχής και προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να θεραπεύσουν οριστικά τις πληγές της πυρκαγιάς αποδίδοντας αναγεννημένη ολόκληρη την περιοχή. Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μας μέμφεται επειδή δεν κάνουμε βόλτα και συζητήσεις εκεί μία φορά τη βδομάδα, όπως κάνατε εσείς, προτιμάμε να κάνουμε έργα και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με λόγια.

Αναιρέθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ

Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παραδόθηκε καμία μελέτη και κανένα σχέδιο που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει καμία προεργασία ή είχε γίνει και η προηγούμενη Κυβέρνηση την απέκρυψε. Οι παραδόσεις – παραλαβές στα υπουργεία αυτή τη χρησιμότητα έχουν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βιαζόταν να επιστρέψει στην ευκολία της ανέξοδης κριτικής και δεν παρέδωσε τίποτα πριν αποχωρήσει.

Υπάρχουν μελετητές που δουλεύουν σήμερα τα αρχιτεκτονικά σχέδια που δεν ξέρουμε ποιος τους πληρώνει και πώς έχουν επιλεγεί

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν μελετητές που να δουλεύουν αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπάρχει Δασολόγος-μελετητής που εκπονεί με εθελοντική/δωρεάν συμμετοχή τη μελέτη φύτευσης στις πρώην κατασκηνώσεις ΝΑΤ.

Η Κυβέρνηση στο σχεδιασμό της άφησε απ’ έξω περιοχές όπως ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη

Η πραγματικότητα ότι οι περιοχές αυτές δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι δασικές. Φωτιές

Ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί και το βράδυ σε αντίθεση με τη δασική νομοθεσία

Η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος δασικής αναψυχής θα λειτουργεί με τους αυστηρούς κανόνες που προβλέπονται γι’ αυτούς τους χώρους και προφανώς δεν θα λειτουργεί το βράδυ.

Υπάρχουν ερωτηματικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τα ποσά που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο και για το ποιος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η μελέτη-κατασκευή των κατοικιών θα γίνει με διαγωνισμό και το κόστος θα καλύψει η Κυπριακή Δημοκρατία δια της δωρεάς της. Εάν το ποσό δεν επαρκεί, οι υπερβάσεις θα καλυφθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Ο Υπουργός Επικρατείας λειτουργεί ως υπεύθυνος ενημέρωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στη Σύμβαση ενώ αρμόδιο για την υλοποίηση των έργων είναι το ΥΠΕΝ.

Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει με ευκολία ερωτήσεις, ίσως πρέπει να δώσει και κάποιες απαντήσεις.

  • Γιατί έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά παρέδωσαν ένα οικόπεδο γεμάτο εύφλεκτη ύλη δίπλα στην κατοικημένη περιοχή, την ονομαζόμενη από τους κατοίκους πυριτιδαποθήκη της Μαραθώνος;
  • Γιατί δεν μεριμνήσαν ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αναγνωρίσει την ανάγκη χορήγησης των υλικών που χρειάζονται οι εγκαυματίες για την αποκατάστασή τους και τα οποία δεν είναι συνήθη φάρμακα και να τα καλύπτει πλήρως;
  • Γιατί οι εργασίες καταγραφής και συλλογής του αμιάντου και κατεδαφίσεων δεν είχαν προτεραιοποιηθεί;
  • Γιατί δεν έκαναν στοιχειώδεις ελέγχους προάσπισης του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Στρατού (και να καλύπτονται όλες οι δαπάνες τους) άνθρωποι που δεν το δικαιούντο ή άλλοι που ταυτόχρονα εισέπρατταν από το Κράτος επιδόματα ενοικίου ή φιλοξενίας;
  • Γιατί δεν τακτοποιούσαν τα μικρά διαχειριστικού χαρακτήρα προβλήματα που υπήρχαν και δεν επέτρεπαν την είσπραξη συντάξεων χηρείας ή άλλων επιδομάτων από ανθρώπους που τα δικαιούντο;

Νέα Δημοκρατία: Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στo ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : «Κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους. Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει».

Τι είχε προηγηθεί στη Βουλή

Το σχέδιο ανάπλασης του Ματιού και των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, που αφορά στη δωρεά για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στην οποία 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση. Τα νέα μέτρα και η αναγκαία πολιτική συναίνεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα έργα ανάπλασης – Ποια η αιτιολογία

Βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησε για σκάνδαλο είναι η αλλαγή του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε ανέγερση νοσοκομείου με την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. «Συνεχίζετε την τυμβωρυχία για το Μάτι, δεν έχετε κάνει τίποτα, εκτός από φιέστες», είπε προς την κυβέρνηση ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει μια κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο. Τσουνάμι στον ΣΥΡΙΖΑ από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής» είπε.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και διευκρίνισε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments