Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Η προστασία από την ακρίβεια απαιτεί προτεραιότητες

Έφη Αχτσιόγλου: Η προστασία από την ακρίβεια απαιτεί προτεραιότητες
Έφη Αχτσιόγλου: Για το κύμα της ακρίβειας και τις ανατιμήσεις αναφέρθηκε η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Για το κύμα της ακρίβειας και τις ανατιμήσεις αναφέρθηκε η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Έφη Αχτσιόγλου. “Οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών είναι εκρηκτικές” σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Ατχσιόγλου. “Αναμφίβολα το κύμα των ανατιμήσεων είναι -μετά την πανδημία- το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Το γιατί συνιστά μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό θέμα είναι προφανές: Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου έχει πλέον ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” αναφέρει.

Αχτσιόγλου: Το πρόβλημα έχει πράγματι διεθνείς διαστάσεις

“Το πρόβλημα έχει πράγματι διεθνείς διαστάσεις, προκύπτει από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία στην παραγωγή και τον εφοδιασμό, την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που επήλθε μετά την άρση των lockdowns, προκύπτει όμως και από άλλους, πιο μόνιμους παράγοντες, όπως η κλιματική κρίση” τονίζει στο άρθρο της στη Ναυτεμπορική.

Έφη Αχτσιόγλου

Οι τρεις προτεραιότητες που αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απαιτεί να δούμε τουλάχιστον τρεις διαστάσεις του προβλήματος.

  • Η πρώτη είναι η αυξητική τάση του πληθωρισμού. Εδώ απαιτούνται γενναία μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, για να υψωθεί τοίχος προστασίας: μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης.
  • Η δεύτερη αφορά την παρέμβαση στην αγορά. Έλεγχος τιμών, προστασία καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων από την κερδοσκοπία.
  • Η τρίτη και σημαντικότερη αφορά το νέο επίπεδο τιμών που θα διαμορφωθεί και την αναντιστοιχία του με το εισόδημα των πολιτών. Διότι ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει, θα διατηρηθεί ένα αυξημένο επίπεδο τιμών. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα της Ε.Ε. που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από το 2010, οι πολίτες θα ανταποκριθούν στα νέα επίπεδα τιμών.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments