Οικονομία

Fitch: Υποβάθμισε σε B+ την Τουρκία

Fitch: Υποβάθμισε σε B+ την Τουρκία
Fitch: Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας σε «Β+» από «BB-» προχώρησε η Fitch.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας σε «Β+» από «BB-» προχώρησε η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αυξήσει τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού και της αδύναμης ρευστότητας ξένου συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τη Fitch, η υψηλότερη συχνότητα και μεγαλύτερη ένταση επεισοδίων οικονομικού στρες που προκαλούνται από τις πολιτικές του Ερντογάν, καθιστούν την Τουρκία πιο ευάλωτη λόγω πληθωρισμού, χαμηλής εξωτερικής ρευστότητας και αδύναμης αξιοπιστίας της πολιτικής της.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως το κεντρικό σημείο του σχεδίου του Ερντογάν να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας –μια σειρά προγραμμάτων αποταμίευσης που συνδέονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες- «δεν θα αμβλύνουν βιώσιμα τους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τη σταθερότητα».

Τουρκία πληθωρισμός: Εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 48,7%

Σε υψηλό 20ετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο. Πιο συγκεκριμένα ανήλθε στο 48,7% σε ετήσια βάση. Είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο 2002 και οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το Δεκέμβριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 36,08% σε ετήσια βάση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Ιανουάριο, αφού προχώρησε σε μια επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκιων κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021. Οι μειώσεις οδήγησαν τη λίρα σε ελεύθερη πτώση που επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Αν και η λίρα έχει κερδίσει σταθερότητα φέτος, το τουρκικό νόμισμα έχασε ακόμα περίπου το 35% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments