Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα – Το τελεσίγραφο προς τον Πούτιν

Διάγγελμα Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα – Το τελεσίγραφο προς τον Πούτιν
Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ με όλη τους τη δύναμη και μια επίθεση εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων μας προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι προέχει η διπλωματία για την εξεύρεση λύσης στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Υπέρ των διπλωματικών προσπαθειών σε υψηλό επίπεδο όπως χαρακτηριστικά είπε, τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά το αποψινό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση λύσης μέσω διπλωματικών μέσων στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα. Παράλληλα απήυθυνε προειδοποιήσεις προς τη ρωσική πλευρά για την περίπτωση που επιλέξει να προχωρήσει σε μια εισβολή.

Διπλωματία υψηλού επιπέδου, αλλά αποφασιστική απάντηση αν γίνει εισβολή

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο σημείωσε: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη επίθεση από την Ρωσία», την οποία έκρινε ακόμα πιθανή.

Δεν επιβεβαιώνεται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

«Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλώνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».

Γι’ αυτό ζήτησα να φύγουν όλοι οι Αμερικανοί από την Ουκρανία, πριν να είναι αργά για να φύγουν με ασφάλεια και μεταφέραμε προσωρινά την πρεσβεία μας από το Κίεβο. Θα είμαι ξεκάθαρος για το τι δεν κάνουμε. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για την Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί την Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν σκοπεύουμε να αποκτήσουμε πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν στοχεύουμε στους ανθρώπους της Ρωσίας. Δεν σκοπεύουμε να αποσταθεροποιήσουμε την Ρωσία.

«Δεν είμαστε απειλή για τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και σίγουρα όχι η Ουκρανία. Δεν στοχοποιούμε Ρώσους πολίτες. Δεν θέλουμε να τους αποσταθεροποιήσουμε», συνέχισε ο Τζό Μπάιντεν. «Πριν εφτά δεκαετίες παλέψαμε μαζί στο Β’ ΠΠ. Αυτός ο πόλεμος όμως θα είναι χωρίς λόγο».

Θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Επειδή η αλήθεια έχει σημασία. Η ευθύνη έχει σημασία. Αν η Ρωσία εισβάλλει τις επόμενες μέρες, το κόστος για την Ουκρανία σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο. Επειδή η αλήθεια έχει σημασία. Η ευθύνη έχει σημασία. Αν η Ρωσία εισβάλλει τις επόμενες μέρες, το κόστος για την Ουκρανία σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο. Και το στρατηγικό κόστος για την Ρωσία θα είναι επίσης τεράστιο. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα βρεθεί απέναντι σε μια παγκόσμια καταδίκη. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε αχρείαστους θανάτους και καταστροφή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά. Η Δύση είναι ενωμένη.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αφορά σε αυτό που πιστεύουμε. Για το μέλλον που θέλουμε για τον κόσμο μας. Για την ελευθερία. Για το δικαίωμα των χωρών να επιλέγουν τη μοίρα τους. Για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το μέλλον τους. Αυτό είναι το όραμά μας. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το όραμα, αυτή η ελευθερία θα επικρατήσει.

Σκληρές κυρώσεις – Δεν θα γίνει ο Nord Stream 2 αν επιτεθεί

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις που δεν επιβάλλαμε όταν η Ρωσία έκανε εισβολή στην Κριμαία το 2014. Θα ασκήσουμε έντονη πίεση στους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς. Αυτές οι κυρώσεις είναι έτοιμες να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η Ρωσία επιτεθεί. Θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για να εμποδιστεί η οικονομική και στρατηγική επέκταση της Ρωσίας.

Και όσον αφορά στον Nord Stream 2, τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δεν θα γίνει.

Δεν θα στείλω Αμερικανούς να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Δώσαμε στον ουκρανικό στρατό εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, παρείχαμε εκπαίδευση και συμβουλές για τον ίδιο σκοπό. Και μην απατάστε: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ με όλη τους τη δύναμη και μια επίθεση εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων μας.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μία επιβεβαίωση εκ μέρους της Μόσχας για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Γερμανό καγκελάριο. Σε κοινοί συνέντευξη Τύπου από το Κρεμλίνο  ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας μίλησε για «γενοκτονία» και ζήτησε να επιλυθεί η κρίση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», με συζητήσεις δηλαδή μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη και τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να προλάβουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments