Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη του πληθωρισμού με 6,2% τον Ιανουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη του πληθωρισμού με 6,2% τον Ιανουάριο
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 έναντι του Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 έναντι του Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Τον αντίστοιχο μήνα πέρσι είχε καταγραφεί μείωση 2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, δείχνοντας μικρή τάση αποκλιμάκωσης.

Τι έδειξαν οι δείκτες

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα. Αν δηλαδή μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου, οι τιμές μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης θα αρχίσουν να υποχωρούν, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 ή θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τον Οκτώβριο η Ελλάδα είχε καταγράψει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη και μάλιστα τον τρίτο κατέγραψε η Ελλάδα για τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα οι τιμές στην χώρα μας αναφορικά με τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 2,8%, σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο στην ΕΕ, που ανέρχεται στο +4,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανήλθε στο 4,6%, στη Γαλλία και την Ιταλία στο 3,2%, και στην Ισπανία στο 5,4%. «Πρωταθλήτρια» η Λιθουανία, όπου το σχετικό ποσοστό άγγιξε το 8,2%.

Το κόστος της ενέργειας ήταν για έναν ακόμα μήνα ο κυριότερος παράγοντας για τις ανατιμήσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, σε μία ακόμα υπενθύμιση ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η αντίστοιχη αύξηση τον Σεπτέμβριο ήταν 17,6%. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments