Τεχνολογία

Υπερμεγέθης μπαταρία θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη μονάδα λιγνίτη στην Αυστραλία

Υπερμεγέθης μπαταρία θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη μονάδα λιγνίτη στην Αυστραλία

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία- The Green Tank

Η τεχνολογία των μπαταριών θα μπορούσε να λύσει το βασικότερο πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μεγαλύτερη αυστραλιανή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με ρυπογόνο λιγνίτη θα κλείσει επτά χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και θα αντικατασταθεί με γιγάντιο σύστημα μπαταριών για την τροφοδοσία του δικτύου ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Η μεγάλη μονάδα των 2,88 gigawatt στο Ερέαρινγκ βόρεια του Σίδνεϊ δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί οικονομικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, παραδέχεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία Origin Energy.

Φωτογραφία – Power Engineering International

Ο λιγνίτης αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής στην Αυστραλία

«Η αγορά ενέργειας στην Αυστραλία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν όταν τέθηκε σε λειτουργία το Ερέαρινγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Origin Φρανκ Καλάμπρια. Ο λιγνίτης αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής στην Αυστραλία, χώρα με μεγάλα αποθέματα στο ρυπογόνο ορυκτό και μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας όμως το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 70%, καθώς η χώρα δέχεται διεθνείς επικρίσεις για την αδράνειά της απέναντι στην κλιματική κρίση. Τουλάχιστον τρεις ακόμα μονάδες λιγνίτη πρόκειται να κλείσουν νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παρά τις κακές επιδόσεις της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που επένδυσε στις μπαταρίες δικτύου.

Η τεχνολογία των μπαταριών θα μπορούσε να λύσει το βασικότερο πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η ιδέα είναι ότι οι μπαταρίες θα αποθηκεύουν το πλεόνασμα ενέργειας όταν φυσά και έχει ηλιοφάνεια και θα το αποδίδουν στο δίκτυο όταν η παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Φωτογραφία – Energypress

Το νέο σύστημα θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των πολιτειών της Αυστραλίας

Το 2017, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιο ενεργειακό πρόβλημα, αποδέχτηκε την πρόταση του Ίλον Μασκ για τη δημιουργία μιας συστοιχίας μπαταριών λιθίου ισχύος 100 MW. Πέρυσι η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ με μια μονάδα των 300 MW κοντά στη Βικτόρια.

Το νέο σύστημα θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των πολιτειών της Αυστραλίας ανάλογα με τις αυξομειούμενες ανάγκες, χρησιμοποιώντας έτσι τις μπαταρίες ως εργαλείο μεταφοράς ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments