Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Η πρώτη αντίδραση της Δύσης στο διάγγελμα Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Η πρώτη αντίδραση της Δύσης στο διάγγελμα Πούτιν
Στην επιβολή κυρώσεων προσανατολίζονται οι ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ανακήρυξε ανεξάρτητες τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας - Αντιδράσεις από Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις Ευρώπης, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στο διάγγελμα Πούτιν με το οποίο αναγνώρισε και υπέγραψε αμέσως μετά την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου ξέσπασαν πανηγυρισμοί σε περιοχές του Ντορνμπάς, ενώ την ίδια ώρα στο Κίεβο έχει σημάνει συναγερμός και οι δυτικές κυβερνήσεις απειλούν τη Μόσχα με αυστηρές κυρώσεις.

ΗΠΑ – Ετοιμάζουν κυρώσεις

Την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα «επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε 35λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του Ζελένσκι και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση – Οι εταίροι θα αντιδράσουν με αποφασιστικότητα

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Απο την πλευρά της με tweet η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

ΝΑΤΟ – Υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχία της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments