Οικονομία

ΟΟΣΑ: Στο 5,5% η ανάπτυξη το 2021 – «Φρέναρε» η ευρωπαϊκή οικονομία

ΟΟΣΑ: Στο 5,5% η ανάπτυξη το 2021 – «Φρέναρε» η ευρωπαϊκή οικονομία
ΟΟΣΑ: Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ήταν κατά 1,2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2021 σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του οργανισμού, ελαφρώς υψηλότερο.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ήταν κατά 1,2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2021 σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του οργανισμού, ελαφρώς υψηλότερο από την αύξηση 1,1% που καταγράφηκε μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου.

Στις χώρες της G7, ο ρυθμός ανάπτυξης σε επίπεδο τριμήνου επιταχύνθηκε στο 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2021, από 0,9% στο γ’ τρίμηνο, με «οδηγό» τις ΗΠΑ (1,7% από 0,6%), τον Καναδά (1,6% από 1,3%) και την Ιαπωνία (1,3% από -0,7%).

Το ΑΕΠ πάτησε αισθητά «φρένο» σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες το δ’ τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας (0,7%, από 3,1%) και της Ιταλίας (0,6%, από 2,6%). Στη Γερμανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο δ’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με αύξηση 1,7% στο γ’ τρίμηνο του 2021. Στο Ην. Βασίλειο, η αύξηση του ΑΕΠ σταθεροποιήθηκε στο 1% στο δ’ τρίμηνο του 2021.

ΟΟΣΑ: Τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος

Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος είχαν τα ελληνικά νοικοκυριά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο φορέας.  Το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε 5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 0,2%.

ΟΟΣΑ: Σε ποιες χώρες σημειώθηκε αύξηση

Η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος σημειώθηκε στην Αυστρία (8,6%), ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Αυστραλία (4,4%), η Πολωνία (3,7%) και η Ολλανδία (3%). Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ ξεπέρασε οριακά (κατά 0,1%) το προ της πανδημίας επίπεδό του, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών ξεπέρασε κατά 4% το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών, σωρευτικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τις διαφορές να κυμαίνονται από 0,8 ποσοστιαίες μονάδες για την Ιταλία έως 10,4 πμ για τον Καναδά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments