Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Nicolae-Ionel Ciucă, στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Nicolae-Ionel Ciucă, στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η επίσκεψή μου στη Ρουμανία πραγματοποιείται στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αλλά και δυστυχώς την απόφαση να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε ώστε η αντίδραση όχι μόνο να είναι κοινή αλλά και ουσιαστική».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο καθώς στην περιοχή ζει ελληνική κοινότητα και βασικό μέλημά μας είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία.«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών. Εμείς την Ευρώπη ξέρουμε ότι ποτέ και κανένα δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει ασφαλής η τροφοδοσία. Παράλληλα είπε ότι βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τρόπο που θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Δεύτερον να μειώσουμε την εξάρτηση μας σε προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η Ρουμανία επίσης διαθέτει φυσικό αέριο. Τρίτον τόνισε την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες της χώρες το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο», υπογράμμισε ενώ είπε ότι η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη φίλη χώρα Ρουμανία είμαστε γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στο σύστημα του Σένγκεν σημειώνοντας ότι θα αποφέρει οφέλη για τη ρουμανική κοινωνία και οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments