Τεχνολογία

Το πρώτο ξενοδοχείο με ρομπότ σας κάνει να νιώθετε VIP— αφού οι άνθρωποι είναι πιο σπάνιοι

Το πρώτο ξενοδοχείο με ρομπότ σας κάνει να νιώθετε VIP— αφού οι άνθρωποι είναι πιο σπάνιοι
Στην αλυσίδα ξενοδοχείων Henn na Hotel το προσωπικό απαρτίζεται από ανθρωποειδή -και όχι μόνο- ρομπότ.

Σύμφωνα με το Guinness World Records, το Henn na Hotel στην Ιαπωνία είναι το πρώτο ξενοδοχείο με προσωπικό που απαρτίζεται από ρομπότ. Εδώ, πολύγλωσσα ανθρωποειδή ρομπότ αλλά και bot δεινοσαύρων (!) χειρίζονται την ρεσεψιόν και μικρότερα μηχανήματα περιμένουν τους επισκέπτες μέσα στα δωμάτια.

«Henn na» σημαίνει παράξενο στα ιαπωνικά, αν και η Uniq Hotels επισημαίνει επίσης ότι μια εναλλακτική μετάφραση είναι «που αλλάζει», αντιπροσωπεύοντας τη συνεχή φιλοδοξία της εταιρείας να αψηφά τους κανόνες, εισάγοντας νέα στάνταρ άνεσης.

Το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας άνοιξε στο Ναγκασάκι το 2015, αλλά η καινοτομία τράβηξε εκ νέου την προσοχή του ίντερνετ μετά από ένα βίντεο στο TikTok του Ιάπωνα blogger Allstar Steven. Έκτοτε, έχουν ανοίξει σχεδόν δύο δωδεκάδες Henn na Hotels, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Νέα Υόρκη.

Αν και η αυτοματοποίηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά βοηθητική σε καθημερινές δραστηριότητες, ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει εξαφανιστεί.

Εν τω μεταξύ, οι επισκέπτες γκρίνιαζαν για ρομπότ στα δωμάτια που κατά λάθος αντιλαμβάνονταν το ροχαλητό ως εκκλήσεις για βοήθεια και διέκοπταν τον ύπνο τους

Οι επικριτές μπορούν να ωστόσο να ησυχάσουν προσωρινά, καθώς —παρά τα φιλόδοξα όνειρά του— το Henn na Hotel αποτελεί απόδειξη ότι η ανθρώπινη επαφή είναι αναντικατάστατη, τουλάχιστον στον κλάδο των υπηρεσιών.

Το 2019, το Business Insider ανέφερε ότι το ξενοδοχείο του Ναγκασάκι αναγκάστηκε να «απολύσει» τα μισά από τα 243 ρομπότ του μετά από καταγγελίες τόσο από τους επισκέπτες όσο και από το ανθρώπινο προσωπικό.

Τα ρομπότ κατέληξαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό ως βοηθοί, παλεύοντας να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις. Επιπλέον, το ανθρώπινο προσωπικό χρειάστηκε να εργάζεται υπερωρίες για να επισκευάζει δυσλειτουργικά μηχανήματα. Αυτή η συχνή συντήρηση δεν ευνοούσε επίσης τα οικονομικά του ξενοδοχείου.

Αλλά η αλλαγή είναι πάντα άβολη, είτε πηγάζει από καλές προθέσεις είτε όχι. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Henn na Hotel, το ξενοδοχείο λειτούργησε για να βοηθήσει στην επίλυση μιας έλλειψης εργατικού δυναμικού που προβλεπόταν ότι θα επιδεινωθεί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Με πληροφορίες από Design Taxi

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments