Διεθνή

Ουκρανία: Οι χώρες που ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Οι χώρες που ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ
Ουκρανία: Τέσσερις χώρες ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Ουκρανία βρίσκεται επί ποδός πολέμου και ήδη 4 χώρες ζητούν την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ. Πολωνία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία ζητούν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του κανονισμού του ΝΑΤΟ.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Τι ανέφερε η Πολωνική κυβέρνηση

«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εσθονική κυβέρνηση καταδίκασε επίσης από την πλευρά της τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική συνάντηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 4 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης με τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και άλλους συμμάχους. «Η κατάσταση στην Εσθονία και στα εξωτερικά μας σύνορα είναι ήρεμη», λέει η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

Τι προβλέπει το άρθρο 4

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Το ερώτημα είναι αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του Άρθρου 4 σε αυτή την περίπτωση. Οι ερμηνείες του Άρθρου 4 συνδέονται με το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ. Μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ έχει αλλάξει τρεις φορές.

Στο Στρατηγικό Δόγμα του 1991 αναφέρεται ότι με βάση το Άρθρο 4, η Συμμαχία πρέπει να λειτουργεί ως ένα διατλαντικό forum για τις διαβουλεύσεις των Μερών σε θέματα που αφορούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, περιλαμβανομένων και των εξελίξεων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των Μερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments