Οικονομία

Ουκρανία πόλεμος: Η ρωσική εισβολή επιδείνωσε την παγκόσμια οικονομία – Ράλι στις τιμές ενέργειας

Ουκρανία πόλεμος: Η ρωσική εισβολή επιδείνωσε την παγκόσμια οικονομία – Ράλι στις τιμές ενέργειας
Ουκρανία πόλεμος: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με τις τιμές της ενέργειας να πραγματοποιούν "ράλι" και τα χρηματιστήρια να καταρρέουν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με τις τιμές της ενέργειας να πραγματοποιούν “ράλι” και τα χρηματιστήρια να καταρρέουν. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη έπεσε κατά 3,96% και το Μιλάνο σταμάτησε στο -4,10%. Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση της τάξης του 6,42% στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Εκτινάχθηκε η τιμή του ρεύματος

Πολύ σημαντική αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια καταγράφεται στην προημερήσια αγορά για αύριο Παρασκευή, 25 του μηνός, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, παρατηρείτε άνοδος και στο φυσικό αέριο.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Δεν αποτελεί ωστόσο ρεκόρ, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα, η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας διαμορφώνεται σήμερα το μεσημέρι στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1%.

Η αύξηση της τιμής για το ρεύμα οφείλεται και στη μεγάλη μείωση (σχεδόν 50%) της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αναμένεται αύριο, σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, καθώς το κενό καλύπτεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το LNG, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ. Η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού φθάνει τα 225.000 κυβικά μέτρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments