People

Πόλεμος στην Ουκρανία: 1.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθημερινά, υπολογίζει ο ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: 1.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθημερινά, υπολογίζει ο ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - BriefingNews

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέσα σε λίγες ώρες από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ολόκληρες οικογένειες συγκεντρώθηκαν για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα φύγουν.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές του Ντονμπάς αποφάσισαν χθες να εκκενώσουν τις περιοχές αυτές, εξέλιξη απρόσμενη, στη ρωσοουκρανική κρίση, την οποία η Δύση εκτίμησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το πόσιμο νερό είναι το πιο βασικό αγαθό που στερούνται οι κάτοικοι του Ντόνετσκ

Οι σειρήνες ήχησαν στο Ντονέτσκ και ξεκίνησε η απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – προηγούνταν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι ρωσόφωνοι και πολλοί έχουν ήδη αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Μέσα σε λίγες ώρες από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ολόκληρες οικογένειες συγκεντρώθηκαν για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα φύγουν.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ! «ΦΥΓΕΤΕ όσο είναι καιρός, θέλουμε όλο το Ντονμπάς…»

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.

Μια γυναίκα αγκάλιασε κλαίγοντας τα παιδιά της

Η Ιρίνα Λισάνοβα, 22 ετών, που μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Ρωσία, είπε ότι τώρα μαζεύει ξανά τα πράγματά της για να γυρίσει πίσω, μαζί με τη συνταξιούχο μητέρα της. «Η μαμά πανικοβάλλεται. Ο μπαμπάς μας στέλνει μακριά», είπε.

Ο πατέρας της, Κονσταντίν, 62 ετών, δήλωσε αποφασισμένος να μην φύγει. «Αυτή είναι η πατρίδα μου και η γη είναι δική μας. Θα μείνω και θα σβήνω τις φωτιές», είπε.

Η εκκένωση αποφασίστηκε αφού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης, σε μια ζώνη που σιγοβράζει εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί που έχουν σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν την Πέμπτη 17/2 αποτελούσαν μέρος της προσπάθειας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή.

Η Ρωσία από την άλλη επέμενε ότι δεν είχε σκοπό να επιτεθεί στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση για ανεύθυνη πολεμοκαπηλία.

Ουρές πολιτών στα ΑΤΜ του Κιέβου

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τα ΑΤΜ προκειμένου να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη του Κιέβου. atm_oukrania

Η στιγμή που ηχούν οι σειρήνες και ο κόσμος φεύγει από τις εθνικές οδούς

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η είδηση της ημέρας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο Κίεβο ακούστηκαν σειρήνες να καλούν τους πολίτες να μεταβούν στα καταφύγια, καθώς αναμένονται αεροπορικές επιδρομές.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι έκρυθμη και χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πόλη, κατευθυνόμενοι – όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ – κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες που καταγράφονται στους δρόμους και τα βενζινάδικα του Κιέβου, με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν τεράστιες ουρές.

Έλληνας κάτοικος Κιέβου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι πολίτες του Κιέβου αλλά και σε άλλες πόλεις περιγράφει στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσιάμης Έλληνας κάτοικος Κιέβου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πήγε στο γραφείο του το οποίο είναι υπόγειο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Όπως είπε η κατάσταση είναι ήρεμη στο κέντρο του Κιέβου, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ενώ υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εξόδους της πόλης και στα πρατήρια καυσίμων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο», είπε ο κ. Τσιάμης, ωστόσο -όπως είπε- έχει όλα τα πράγματα του στο αυτοκίνητο και είναι σε ετοιμότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments