Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 10 αυξήθηκαν οι Έλληνες νεκροί – Έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 10 αυξήθηκαν οι Έλληνες νεκροί – Έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης
Στους 10 αυξήθηκαν οι Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία

Μαίνονται για τρίτη συνεχή ημέρα οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, με τις πόλεις – κλειδιά να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, την ώρα που η Μόσχα έχει δώσει εντολή για μαζική και ολομέτωπη επίθεση, στέλνοντας παράλληλα και χιλιάδες Τσετσένους μαχητές με «ειδική» αποστολή και συγκεκριμένους στόχους.

Τις δικές της απώλειες μετρά και η Ελλάδα, καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι άλλοι 4 Έλληνες σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων σε 10 . Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καταδίκασαν την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε έξι Έλληνες ομογενείς, ενώ για εξηγήσεις έχει κληθεί αύριο ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.

Για την  καινούργια επίθεση στο Σαρτανά ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών

H ανακοίνωση

Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών.

Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στοχεύουν με ρουκέτες την περιοχή, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι μάχες γίνονται ανάμεσα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μπρος – πίσω για τις συνομιλίες εκεχειρίας

Η απόφαση της Ρωσίας για κλιμάκωση των επιθέσεων έρχεται μετά τα πισωγυρίσματα για έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι χθες Παρασκευή φάνηκε να υπάρχει μια χαραμάδα για έναρξη συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα ανέφερε ότι χθες υπήρξε ένα διάλειμμα μερικών ωρών, προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για να απαντήσουν στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνάντηση.

Η Ρωσία αρχικά δέχτηκε τη συνάντηση, αλλά υπό όρους, όπως να λάβει χώρα στο Μινσκ. Οι δυο πλευρές δεν συμφώνησαν και από σήμερα ο Ρώσος εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως επιταχύνεται έντονα η επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αλλάξει τόνο απεύθυνσης στον λαό, προσπαθώντας να μεταδώσει εμψυχωτικό μήνυμα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραδοθούν και θα συνεχίσουν να μάχονται για την πατρίδα τους.

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 198 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής ενώ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι μετρούν 3.500 νεκρούς στρατιώτες κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται. Οι ρωσικές δυνάμεις από την άλλη δεν αναφέρουν απώλειες στο στρατόπεδό τους ενώ επιμένουν ότι η επιχείρηση τους στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από «χειρουργικές επεμβάσεις» που δεν έχουν στόχο αμάχους.

Δύσκολη και η αποψινή νύχτα στο Κίεβο

Στο Κίεβο οι σειρήνες ηχούν ξανά και σύμφωνα με τοπικά μέσα γίνονται οδομαχίες και ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ τα καταφύγια είναι γεμάτα.

O δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα  απαγόρευση της κυκλοφορίας, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις Αρχές ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Τρίτο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης. Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις περνούν πλέον σε άλλο επίπεδο μετά και την απόφαση της Γερμανίας να συναινέσει στην αποστολή πολεμικού υλικού και στην αποκοπή της Ρωσία από το σύστημα SWIFT

Ο Ζελένσκι καλωσορίζει κινήσεις για να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το SWIFT

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ’ αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments