Διεθνή

Υπόθεση Τζωρτζ Φλόιντ-ΗΠΑ: Τρεις καταδίκες αστυνομικών για τον φόνο

Υπόθεση Τζωρτζ Φλόιντ-ΗΠΑ: Τρεις καταδίκες αστυνομικών για τον φόνο

Πηγή Φωτογραφίας: Hennepin County Sheriff's Office via AP

Παραβίασαν ατομικά δικαιώματα οι τρεις παρόντες στη δολοφονία αστυνομικοί

Καταδικάστηκαν για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τρεις πρώην αστυνομικοί που ήταν παρόντες στη δολοφονία του, στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου 2020, από τον επίσης αστυνομικό Ντέρεκ Σοβέν, σε μία υπόθεση που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα. Στους τρεις καταλογίστηκε, επίσης, ότι επέδειξαν «εσκεμμένη αδιαφορία» στις ιατρικές ανάγκες του Φλόιντ, αφήνοντάς τον να εκπνεύσει.

Οι Του Θάο, 36 ετών, Αλεξάντερ Κούενγκ, 28 ετών, και Τόμας Λέιν, 38 ετών, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξαν ότι δεν αντελήφθησαν ότι ο Φλόιντ είχε κάποια ιδιαίτερη ιατρική ανάγκη. Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση πρότειναν να επιβληθεί και στους τρεις ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επί του παρόντος, και μέχρι την ανακοίνωση της ποινής που θα τους επιβληθεί, οι τρεις παραμένουν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης.

Κάθειρξη στον Σοβέν

Ο Ντέρεκ Σοβέν, ο αστυνομικός που μαγνητοσκοπήθηκε να πατάει με το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ προκαλώντας τελικά τον θάνατό του, ήδη εκτίει κάθειρξη 22,5 ετών.

Μαγνητοσκοπημένο υλικό από τη σύλληψη του Αφροαμερικανού απεικονίζει τους Λέιν και Κούενγκ να βοηθούν τον Σοβέν στην καθήλωση του Φλόιντ στο έδαφος κρατώντας του τα πόδια και την πλάτη. Ο Θάο, ενώ εξελίσσονταν όλα αυτά, ασχολείτο με την απομάκρυνση των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο. Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, οι εισαγγελείς υπογράμμισαν ότι «το φιλότιμο και η κοινή λογική» έπρεπε να οδηγήσει τους τρεις κατηγορουμένους σε ενέργειες που θα απέτρεπαν τον θάνατο του θύματος».
«Δεν ήταν μια βίαιη αντίδραση που διήρκεσε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, όπως το πάτημα της σκανδάλης ενός περιστρόφου. Το συμβάν δεν διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα, ούτε καν ένα λεπτό. Ο Φλόιντ δολοφονείτο επί 569 δευτερόλεπτα, δηλαδή επί περισσότερο από 9 λεπτά», υπογράμμισε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Μάντα Σέρτιτς.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των τριών πρώην αστυνομικών απέδωσαν την αδράνειά τους και την έλλειψη παρέμβασής τους στο γεγονός ότι ακολουθούσαν τις εντολές του ανωτέρου τους.Οι δώδεκα ένορκοι κατέληξαν στην απόφασή τους έπειτα από διαβουλεύσεις 13 ωρών. Οι τρεις καταδικασθέντες θα χρειαστεί να παρουσιαστούν και ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Ιούνιο με την κατηγορία της συνέργειας στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments