Οικονομία

Σκρέκας: Αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση – Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο

Σκρέκας: Αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση – Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο
Σκρέκας: Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες. 

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες.  Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τι πρότεινε η ελληνική πλευρά

Ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση, οι 27 Υπουργοί εξέτασαν όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζητήθηκαν, επίσης, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα.

Τι δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Στο Συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments