Focus

Μπαράζ παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας: Μια μεγάλη λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

Μπαράζ παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας: Μια μεγάλη λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Popejoy Presents

Μπαράζ παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μαγιακόφσκι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ και ο χορογράφος των Μπολσόι Αλεξέι Ρατμάνσκι, παραιτηθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά από την παραίτηση της Διευθύντριας του Κέντρου Μέγιερχολντ, Έλενα Κοβάλσκεγια που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, αρχίζει ένα μπαράζ αντιδράσεων από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ρωσίας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι Μιντάουγκας Καρμπαούσκις (Mindaugas Karbauskis), που ήταν στο τιμόνι του θεάτρου από το 2011, δημοσιοποίησε επιστολή παραίτησης, γράφοντας και στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Φεύγω κι εγώ».

Ο Καρμπαούσκις κατέθεσε την επιστολή παραίτησής του στο Τμήμα Πολιτισμού της πόλης της Μόσχας. Σύμφωνα με τον Εργατικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του σε δύο εβδομάδες

Ο Ρίμας Τουμίνας (Rimas Tuminas) ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας, αλλά θα μείνει στο θέατρο σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Ο Τουμίνας είναι πολίτης της Λιθουανίας και δήλωσε ότι θα επιστρέψει οριστικά στο Βίλνιους.

Εν τω μεταξύ, το θέατρο Μπολσόι ακύρωσε την πρεμιέρα του μπαλέτου The Art of Fugue, που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου. Ο χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι, που ήταν ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης, έφυγε από τη Ρωσία.

Ο Ρατμάνσκι φέρεται να είπε: «Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να επιστρέψω στη Μόσχα για να ολοκληρώσω αυτήν την παραγωγή». Ο Ρατμάνσκι υπήρξε από το 2004-2009 καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι. Από το 2009 είναι μόνιμος χορογράφος του American Ballet Theatre.

Εν τω μεταξύ, μια μακρά λίστα διανοουμένων και καλλιτεχνών και επιστημόνων που υπογράφουν κατά της εισβολής στην Ουκρανία ολοένα και μεγαλώνει και έχει δημοσιευθεί στο Artists at Risk. Στην δήλωσή τους γράφουν:

«Συμπατριώτες!

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ.

Αυτή είναι η ντροπή ΜΑΣ, αλλά δυστυχώς, τα παιδιά μας, γενιές πολύ νέων και αγέννητων Ρώσων, θα πρέπει επίσης να φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια επιθετική χώρα για να ντρέπονται που ο στρατός τους επιτίθεται σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο.

Δεν πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την εξουσία των «ναζί» και πρέπει να «απελευθερωθεί». Απαιτούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments