People

Συγγραφείς, καλλιτέχνες και super stars, απέναντι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συγγραφείς, καλλιτέχνες και super stars, απέναντι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Εκδόσεις: Ψυχογιός

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αντίθετη στην ρωσική εισβολή και υπέρ της ειρήνης», η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. «Η πολιτιστική επικοινωνία των λαών συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης».

Σαλμάν Ρούσντι, Μάργκαρετ Άτγουντ και 1.000 ακόμα Έλληνες και ξένοι συγγραφείς καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Την ανάγκη συνέχισης της πολιτιστικής επικοινωνίας των λαών ως βασικό παράγοντα για την εδραίωση της ειρήνης, επισημαίνει η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις ακυρώσεις παραστάσεων και δράσεων πολιτισμού, που σχετίζονται με τη Ρωσία.

«Να υποστηρίξουμε τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και τον ουκρανικό λαό, που ζουν τις πιο σκοτεινές τους ώρες», επισημαίνουν.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ειρήνης και των αξιών του  πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις. Ταυτόχρονα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους ανθρώπους του Πνεύματος, των Γραμμάτων και της Τέχνης που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Συγγραφέων πιστεύει πως «η πολιτιστική επικοινωνία των λαών συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης και επομένως αντιτίθεται σε κάθε είδους αποκλεισμό των έργων τέχνης, των ανθρώπων του πνεύματος και των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων». Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι υποψήφιοι για το βραβείο Booker – Παραθυρο

Σαλμάν Ρούσντι, Μάργκαρετ Άτγουντ και 1.000 συγγραφείς καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία

Χίλιοι και πλέον, καλλιτέχνες και βραβευμένοι με Νόμπελ συγγραφείς καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Margaret Atwood και ο Salman Rushdie ανάμεσά τους.

«Να υποστηρίξουμε τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και τον ουκρανικό λαό, που ζουν τις πιο σκοτεινές τους ώρες».

Περισσότεροι από 1.000 συγγραφείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Σαλμάν Ρούσντι, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ, τρεις βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ, η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Αμερικανός Τζόναθαν Φράνζεν, ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν, η τουρκικής καταγωγής Ελίφ Σαφάκ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και ζήτησαν να σταματήσει η εισβολή.

Η συγγραφέας του «The Handmaid’s Tale»Μάργκαρετ Άτγουντ μοιράστηκε στο Twitter φωτογραφία της, από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τορόντο, για τη ρωσική εισβολή, στην οποία εικονίζεται να κρατά τη σημαία της Ουκρανίας. «Χιλιάδες στη συγκέντρωση για την Ουκρανία στο Τορόντο. Χαίρομαι που ακούω τα πολιτικά κόμματα του Καναδά να συμφωνούν μία φορά και να υποστηρίζουν την Ουκρανία», έγραψε στο μήνυμα της.

Διάσημοι καλλιτέχνες παίρνουν θέση: Απέναντι στον πόλεμο και δίπλα στην ειρήνη

Ηθοποιοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, κορυφαίοι μόδιστροι και πολιτιστικές εταιρείες έχουν υψώσει τις φωνές τους σε όλο τον κόσμο ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: από το μποϊκοτάζ των διανομέων ταινιών έως τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον Ryan Reynolds ή την ανθρωπιστική βοήθεια του σεφ José Andrés.

Ανοιχτή επιστολή

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων PEN International, η οποία απευθύνεται στους Ουκρανούς συναδέλφους τους, οι συγγραφείς δηλώνουν «συγκλονισμένοι από τη βία που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας» και «καλούν επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία».

«Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη ενός παράλογου πολέμου, που προκλήθηκε από την άρνηση του προέδρου Πούτιν να δεχθεί το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να συζητήσει τη μελλοντική του κατεύθυνση και την ιστορία του χωρίς την παρέμβαση της Μόσχας», γράφουν στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε επίσης στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

«Είμαστε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και όλον τον ουκρανικό λαό, που ζουν τις πιο σκοτεινές τους ώρες», προσθέτουν οι σημαντικοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων είναι η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ρωσίδα μυθιστοριογράφος Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια.

«Όλα τα άτομα έχουν δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελεύθερη έκφραση και στην ελεύθερη συνάθροιση. Ο πόλεμος του Πούτιν είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο… Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και ασφαλής Ευρώπη χωρίς μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία. Πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη».

Ταινίες, νέες κυκλοφορίες, μουσικά άλμπουμ και καλλιτεχνικά events ακυρώνουν τις κυκλοφορίες τους, στην επιτιθέμενη Ρωσία

Εμβληματικές εταιρείες κινηματογραφικών και μουσικών παραγωγών, όπως η Disney, η Sony και η Warner Bros ακύρωσαν τις κυκλοφορίες τους στη Ρωσία.

Ο Batman και η Sony ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την κυκλοφορία του Morbius που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου. Οι τρεις διανομείς ακύρωσαν τις πλησιέστερες εκδόσεις τους και ανακοίνωσαν ότι θα αξιολογήσουν τι θα κάνουν με τις μελλοντικές εκδόσεις ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κρίση.

Οι κολοσσιαίες εταιρείες έχουν τοποθετηθεί στο πλευρό της ανθρώπινης τραγωδίας του άμαχου πληθυσμού και, στην περίπτωση της Disney, έχουν ανακοινώσει συνεργασίες με ΜΚΟ, ώστε να βοηθήσουν όσο γίνεται εμπράκτως τους εκτοπισμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments