Focus

Διαμαρτυρία τύπου Bansky: «Τέχνη» από ακαθαρσίες σκύλου σε Ρώσικη πρεσβεία στη Φιλανδία

Διαμαρτυρία τύπου Bansky: «Τέχνη» από ακαθαρσίες σκύλου σε Ρώσικη πρεσβεία στη Φιλανδία
Διαμαρτυρία τύπου Bansky: Ο Risto Karmavuo και το mini Schnauzer του, η Milo, περνούν καθημερινά δίπλα από τη ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

Ένας ήρεμος ιδιοκτήτης σκύλου στη Φινλανδία βρήκε τον δικό του μοναδικό τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – αλλά είναι όντως τέχνη;

Ο Risto Karmavuo και η μινιατούρα του, ένα Schnauzer που το λένε Milo, περνούν καθημερινά δίπλα από τη ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι. Με τα χρόνια το κτίριο έχει δει την ιστορία να ξετυλίγεται, ως ο τόπος συνάντησης του 1975 μεταξύ του Σοβιετικού Προέδρου Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ, και ως το κέντρο της ρωσικής ίντριγκας και επιρροής κατά την εποχή της «Φινλανδοποίησης» των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

Αλλά ο Ρίστο και ο Μίλο στοχεύουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην ιστορία: Με περιττώματα της σκυλίτσας

«Συνήθως περνάω από εκεί με το σκυλί μου τα βράδια και ξαφνικά είχα μια τσάντα με τα «πράγματα» στο χέρι μου και την πέταξα στην αυλή, πάνω από τον φράχτη, νομίζοντας ότι θα ήταν μια δύσοσμη διαμαρτυρία». λέει στο Euronews.

“Αυτός ο πόλεμος έφτασε πολύ κοντά κατά κάποιον τρόπο. Η γειτονική μας χώρα επιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Και ένιωσα πολύ ανίσχυρος. Και κάτι έπρεπε να γίνει”.

Ο Ρίστο εξηγεί ότι δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που συνήθως παρακολουθεί διαδηλώσεις. Το Σάββατο, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία. ενώ το βράδυ της Τρίτης μια χορωδία τραγούδησε ένα πατριωτικό τραγούδι προς τιμήν της Ουκρανίας έξω από τη διπλωματική αποστολή, οπότε έπρεπε να βρει έναν διαφορετικό τρόπο για να δείξει τα συναισθήματά του.

«Θα μπορούσες να πεις ότι είναι ένα βιολογικό όπλο», λέει. “Και ο Milo είναι πολύ εξυπηρετικός με τα πράγματα. Τρεις φορές την ημέρα παίρνω φρέσκα πυρομαχικά για αυτή τη διαμαρτυρία!”

Η βρώμικη Διαμαρτυρία τύπου Bansky γίνεται viral στα social media – με κάποια λογοτεχνική βοήθεια

Η πρώτη ανάρτηση του Risto σε μια τοπική ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης – που υποδηλώνει ότι άλλοι άνθρωποι περνούν τα σκυλιά τους περνώντας από τη ρωσική πρεσβεία – καταργήθηκε γρήγορα από τους συντονιστές.

Αλλά όχι πριν το εντοπίσει η πιο διάσημη σύγχρονη συγγραφέας της Φινλανδίας Sofi Oksanen, της οποίας το τελευταίο μυθιστόρημα ονομάζεται κατά σύμπτωση «Πάρκο Σκύλων».

«Δημιουργική που διαμαρτύρεται από τη Φινλανδία», έγραψε. «Προτείνεται στους ιδιοκτήτες σκύλων να μαζέψουν  τις ακαθαρσίες και να αφήσουν τα σκουπίδια στη ρωσική πρεσβεία».

Ο Risto λέει ότι είναι έκπληκτος που η Sofi Oksanen παρατήρησε την ανάρτησή του, αλλά είναι χαρούμενος που τη μοιράστηκε, καθώς κέρδισε μεγάλη απήχηση στις τοπικές ομάδες του Facebook.

Ένας κριτικός τέχνης μπορεί να θεωρήσει ότι η διαμαρτυρία είναι μια δημιουργική μορφή έκφρασης

“Η ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι κάθε φορά κοντά στην τέχνη. Και η τέχνη είναι πολλές φορές μια διαμαρτυρία όπως μπορούμε να δούμε από τον Banksy, κάνει επίσης τέχνη που θεωρείται παράνομη, ζωγραφίζει τοίχους που δεν επιτρέπεται να ζωγραφίσει”, λέει ο Karmavuo.

Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι;

Όταν ο Risto και ο Milo πηγαίνουν τις βόλτες τους μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας, έψαχναν για σημάδια ότι άλλοι άνθρωποι και οι σκύλοι σύντροφοί τους έχουν συμμετάσχει στην καλλιτεχνική επίθεση.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μερικές τσάντες με τα περιττώματα μαζί με ίχνη στο χιόνι που φαίνεται να δείχνουν ότι κάποιος βγαίνει για να καθαρίσει τα «έργα τέχνης».

Ανησυχεί λοιπόν ο Ρίστο για τυχόν επίσημες καταγγελίες από τη ρωσική πρεσβεία; Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση σε αυτή την ασυνήθιστη καλλιτεχνική διαμαρτυρία και ο Risto λέει ότι δεν ενοχλείται για τις συνέπειες. «Ποιες θα ήταν οι κατηγορίες;» ρωτάει. “Σκουπίδια;”

«Αν οι Ουκρανοί μπορούν και αντιμετωπίζουν πυρά και τανκς, εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω ένα πρόστιμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments