Διεθνή

Λβιβ: Πολίτες τυλίγουν τα αγάλματα για να τα προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς

Λβιβ: Πολίτες τυλίγουν τα αγάλματα για να τα προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς
Το κέντρο του Λβιβ βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πολίτες τυλίγουν τα αγάλματα με αφρώδες υλικό στους δρόμους της πόλης Λβιβ, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς από τους βομβαρδισμούς.

Επιπλέον τοποθετούν ξύλινα προστατευτικά σε παράθυρα και βιτρό και αποθηκεύουν σε κιβώτια όσα ευπαθή αντικείμενα είναι δυνατό να μετακινηθούν.

Σε κεντρική πλατεία της πόλης, δεσπόζει το άγαλμα του Ποσειδώνα, τυλιγμένο με πλαστικό. «Συγκέντρωσα μερικά λεφτά και μια ομάδα και αγοράσαμε υλικά», λέει ο Αντρίι Σαλιούκ, επικεφαλής της Κοινότητας για την Προστασία Μνημείων, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία. Συμμετέχουν εθελοντές, δημοτικοί υπάλληλοι και οικοδόμοι με στόχο τη θωράκιση τής πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς του Λβιβ, μιας πόλης 700.000 κατοίκων. Το κέντρο της πόλης ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Το έναυσμα αποτέλεσε η προειδοποίηση ιστορικού τέχνης πως «σε περίπτωση βομβαρδισμού, θα χάσουμε τα βιτρό μας». Στην προσπάθεια συνέδραμαν και κατασκευαστικές εταιρείες που παρείχαν τεχνικές συμβουλές χρήσης υλικών.

«Δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τις άμεσες επιπτώσεις ενός βομβαρδισμού, όμως προσπαθούμε να τα θωρακίσουμε από τις μικρότερες ζημιές, είτε πρόκειται για φωτιά ή ωστικό κύμα ή εξοστρακισμό θραυσμάτων», εξηγεί ο Αντρίι Ποτσέκβα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments