Διεθνή

Wall Street: “Πληγωμένη” και η Αμερική από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Wall Street: “Πληγωμένη” και η Αμερική από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 800 μονάδες τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση 10%  και έκλεισε σε περιοχή διόρθωσης για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν στις πρωινές συναλλαγές μετά την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι το βράδυ της Κυριακής, απειλώντας να ανατρέψουν τους υπολογισμούς για το κόστος της εταιρείας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών και την πορεία του πληθωρισμού.

Οι απώλειες για τους κύριους δείκτες εντάθηκαν το απόγευμα καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τον κίνδυνο πουλώντας μετοχές εταιρειών σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, με τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite να πέφτει σε bear market υποχωρώντας στο 20% κάτω – υψηλό του Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του πολέμου στην Ουκρανία, που βρίσκεται τώρα στη 12η ημέρα του, θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο δραματικές. Ήδη η σύγκρουση έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει πυροδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η αγορά βρίσκεται σε όλο και πιο ασταθές έδαφος», δήλωσε ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων στο Fiduciary Trust. «Όταν συνδυάζετε τα σοκ τιμών που βλέπουμε στο ενεργειακό τομεα από τη μία πλευρά και τον καλπάζοντα πληθωρισμό που αντιμετωπίζουμε από την άλλη, αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο μείγμα για μια αγορά μετοχών να κρατήσει τις αποτιμήσεις της.”

Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια , το υψηλότερο επίπεδο -ν Ιούλιο του 2008, πριν υποχωρήσει από τα υψηλά του. Το μπρεντ ενισχύθηκε 4,3% τη Δευτέρα στα 123,21 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη διακανονιστική του αξία τον Απρίλιο του 2012.

Οι επενδυτές μετοχών ανησυχούν ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να βλάψουν τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ

«Η άνοδος του πετρελαίου αποσταθεροποιεί την αγορά», δήλωσε ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Infrastructure Capital Advisors. «Η αγορά ανησυχεί για τον πόλεμο και τον αντίκτυπό του στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και στις αμερικανικές εταιρείες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments